HBL:s enkät: Hälften tänker trotsa statsministern och åka till sommarstugan

Vissa tycker att sommarstugan är en enastående karantän och åker ut trots att myndigheterna inte vill det. Bild: Mostphotos

Den 16 april publicerade HBL en webbenkät där vi frågade om ni tänker åka ut till sommarstugan. På ett dygn har drygt 700 personer svarat, och det är mycket jämnt mellan lägren. Något över hälften – 52 procent – av dem som svarat uppger att de tänker trotsa uppmaningen.

I samband med att Nylands gränser öppnades i onsdags höll regeringen en presskonferens. Trots att Nyland inte längre är isolerat anser regeringen att onödiga resor bör undvikas.

Dessutom påpekar justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) att det fortfarande finns restriktioner som man ska beakta. Vad myndigheterna anser om att åka till sommarstugan ger inte utrymme för tolkning.

– Risken finns att viruset då sprider sig till stugkommunerna. Myndigheterna är redan tungt belastade på olika håll i landet och jag vädjar nu starkt till finländarna att stanna hemma ett tag till, sade inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna).

En rekommendation är inte en lag

HBL:s webbenkät erbjöd möjligheten att motivera sitt svar, något som knappt 100 personer gjorde. Ungefär 60 procent av motiveringarna kom från personer som tänker trotsa regeringens direktiv.

Det finns ett par återkommande motiveringar hos personerna som tänker besöka sommarstugan. De skriver bland annat att de inte överträder kommungränser. Om de insjuknar befinner de sig alltså i samma sjukvårdsdistrikt som om de stannade hemma.

"Stugan ligger endast 40 kilometer från hemmet och är inom samma sjukhusområde. Vår familj har ingen kontakt med andra eller främmande människor på stugan. Därigenom bidrar vistelsen till social och fysisk distansering. I Mariehamn där vi bor förekommer betydligt fler möten och butiksbesök, så i vår situation är stugan ett bättre alternativ för oss och andra", skriver en ålänning.

En annan återkommande förklaring är att man känner sig säkrare utanför tätorten. Dessutom skriver många att de inte träffar ortsborna och att de handlar innan de ger sig av.

"Jag handlar all mat hemma innan vi åker i väg och sätter mig sedan på stugan ute på en holme. Kan väl inte finnas bättre karantän än så?", skriver en person som deltog i enkätundersökningen.

Bland dem som skrivit en motivering finns det också personer som redan är ute på sommarställena. Andra skriver att de åker ut för att värna om psyket och för att få ett miljöombyte.

"Med tre barn i Esbo är det nästan nödvändigt att få åka ut till stugan och få lite miljöombyte och vistas i naturen. För allas psykiska hälsas skull. Det är trångt i skogen och på husbolagets gård, så det känns nog bättre att åka i väg en timme hemifrån till stugan där vi inte träffar någon annan än den egna familjen", skriver en förälder i Esbo.

En handfull personer anser att statens åtgärder är överdrivna. Men de flesta som berättar att de trotsar direktiven gör det med eftertanke. De vill till exempel värna om den egna säkerheten och vara försiktiga så att de inte smittar andra.

Läs också: Nylänningar flyr ut till sommarstugorna – memma smugglades över gränsen

Knappa hälften stannar hemma

48 procent av dem som svarade på enkäten uppger att de inte kommer att åka till stugan. Många stannar hemma av praktiska orsaker, som att det inte är varmt ännu eller att det inte finns rinnande vatten i fritidsbostaden. Andra vill primärt följa regeringens riktlinjer.

"Anser att ansvaret för att minska smittospridningen ligger på gemene man. Ingen kan göra allt, alla kan göra något. När regeringen ger uppmaningar bör de också följas. Statsministern har upprepade gånger visat att hon är stark och värnar om Finlands bästa, både landet och befolkningen, så ger hon en uppmaning följer jag och min familj den med all säkerhet. Anser att Finland har den bästa statsministern och den bästa regering vi haft under min livstid. De har mitt fulla stöd och förtroende", skriver en person som stannar hemma.

En annan återkommande orsak är att inte belasta sjukvården i en mindre kommun.

"Jag är symtomfri och har ingen orsak att tro att jag är smittad, men eftersom man inte kan veta säkert vill jag inte ta risken – ju mindre jag rör på mig, desto mindre är risken att jag smittar någon annan. Jag vill inte heller riskera att belasta sjukvården i en annan och mindre kommun", skriver en person som svarat.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning