Williams mot Halep i Wimbledonfinalenl

Simona Halep är klar för sin första Wimbledonfinal. Bild: Will Oliver / AFP / Lehtikuva

Serena Williams är klar för final i Wimbledon.Nu jagar amerikanskan sin 24:e grand slam-titel och en tangering av Margaret Smith Courts rekord.

– Det känns bra att vara i final igen, efter året jag haft, säger hon.

Serena Williams semifinal i den anrika grästurneringen Wimbledon mot Barbora Strycova var ett riktigt styrkebesked. Williams vann enkelt i två raka set, 6–1, 6–2 i en match som inte ens tog en timme.

Amerikanskan, som kämpat med skadeproblem sedan Australian Open i januari, har sett starkare ut för varje match som gått i turneringen, och har spelat mixeddubbeln ihop med Andy Murray för att komma i form.

– Jag har behövt matcher för att känna mig bra och göra det jag är bäst på, och det är att spela tennis, säger Williams.

"Älskar det jag gör"

37-åringen jagar sin 24:e grand slam-titel, vilket skulle innebära en tangering av australiensiska Margaret Courts rekord när det gäller flest titlar genom tiderna.

– Jag älskar det jag gör, och jag är fortfarande ganska bra på det. Jag får vakna varje morgon och vara i form, och jag får spela tennis varje dag. Jag upplever något anmärkningsvärt varje gång, säger Williams.

Sedan återkomsten till tennistouren – Williams var föräldraledig och födde en dotter i september 2017 – har hon bränt två chanser att tangera rekordet. Dels i Wimbledon förra året, samt i US Open samma år.

Då måste Williams vinna över Simona Halep, som är klar för sin första Wimbledonfinal – och hon är också den första rumänska kvinnan att lyckas med detsamma.

27-åringen vann semifinalen i två raka set (6–1, 6–3) mot Elina Svitolina, Ukraina.

Vägen till final var inte särskilt hård för Halep, men hårdare än vad siffrorna visar. Första set tog nämligen 45 minuter, varav de två första gamen tog hela 20 minuter. Totalt tog semifinalen en timme och 13 minuter.

– Det var inte så lätt som poängen visar. Alla set var långa och jag kämpade hårt. Jag spelade med rätt taktik och var stark mentalt och fysiskt, säger Halep i segerintervjun på planen efter matchen.

Den förra världsettan har tidigare brottats med nervositet och negativa tankar, och har haft svårt att knyta ihop säcken när det ska avgöras i viktiga matcher. Något som hon har jobbat med, och som gett resultat.

– Jag försöker vara positiv och ger inte längre upp. Jag vill vara den bästa versionen av mig själv och vinna varje match, säger hon.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning