Häktad Tammerforsbo misstänks för grymheter under inbördeskriget i Liberia

Kriminalöverkommissarie Thomas Elfgren vid CKP leder förundersökningen i det ovanliga fallet. – Utredningen är omfattande och fotarbetet i Liberia krävande, säger han. Bild: Mika Kanerva/Lehtikuva

Birkalands tingsrätt häktade förra veckan en 51-årig man bosatt i Tammerfors misstänkt för grova brott under inbördeskriget i Liberia 1999–2003. Mannen var hög officer i en rebellgrupp ökänd för användning av barnsoldater, lemlästning och handel med så kallade blodsdiamanter.

En häktningsförhandling i ett fall med hög internationell profil hölls i Birkalands tingsrätt förra veckan. Förhandlingen utmynnade i att en 51-årig sierraleonsk medborgare bosatt i Tammerfors häktades på sannolika skäl misstänkt för grov kränkning av mänskliga rättigheter under undantagsförhållanden, grovt krigföringsbrott, mord och grov våldtäkt.

De misstänkta brotten ska ha ägt rum under inbördeskriget i Liberia i Västafrika 1999–2003. Under kriget hade mannen en ledande ställning inom den sierraleonska rebellgrupperingen Revolutionära förenade fronten (RUF) som också opererade i Liberia.

Mannen greps i sitt hem i Tammerfors den 10 mars. Centralkriminalpolisen kom honom på spåren hösten 2018.

– Vi blev kontaktade av en icke-statlig organisation som pekade ut honom, säger kriminalöverkommissarie Thomas Elfgren som leder Centralkriminalpolisens (CKP) utredning.

Högt uppsatt

Organisationen i fråga heter Civitas Maxima och är en internationell juridisk instans vars syfte är att samla in data om krigsbrott, driva offrens sak och ställa krigsförbrytare till svars.

I ett pressmeddelande skriver organisationen att den häktade mannen var överstelöjtnant och talesman inom rebellgruppen RUF och assistent till gruppens grundare och ledare Foday Sankoh.

RUF var en av huvudparterna under inbördeskriget i Sierra Leone på 1990-talet och hade under en kort period kontroll över stora delar av landet.

Rebellgruppen hade en allierad i grannlandet Liberias nya, hårdföra president Charles Taylor. Taylors nätverk försåg gruppen med vapen i utbyte mot ädelstenar, kända under namnet blodsdiamanter.

Diamanter som utvinns i en krigszon och används för att finansiera krigföring kallas konfliktdiamanter, eller blodsdiamanter. De förknippas med konflikter i bland annat Sierra Leone, Liberia, Kongo-Kinshasa och Angola. Bild: BEN CURTIS/AP

När den komplicerade västafrikanska konflikthärden utlöste det andra liberianska inbördeskriget 1999–2003 stöddes den allt mer pressade Taylor i sin tur av RUF, som utförde krigsoperationer i Liberia.

RUF blev ökänt för att lemlästa sina motståndare och använda sig av barnsoldater, 7–12 år gamla pojkar som ofta drogades för att utföra grymheter. Offren i det liberianska inbördeskriget räknas i hundratusental.

– Den häktade misstänks bland annat för rekrytering och användning av barnsoldater, säger Elfgren.

Civila offer

Före gripandet gjorde Centralkriminalpolisen flera resor till Liberia för att höra förstahandsvittnesmål i fallet.

– Det egna fotarbetet i Liberia var krävande på grund av infrastrukturen. Vi måste ofta använda tolkar för att säkert uppfatta engelskan i Liberia rätt, säger Elfgren, som har erfarenhet av Afrikarelaterade utredningar i samband med fallet där den så kallade Rwandapastorn dömdes till livstids fängelse för folkmord.

Kriminalöverkommissarie Thomas Elfgren säger att utredningen i det här skedet omfattar flera hundra misstänkta offer. Tilläggsutredningar i Afrika kan bli aktuella. Bild: Karl Vilhjálmsson/HBL-arkiv

Bild: Maija Hurme

Sammanlagt har CKP hört över 90 personer i Liberia och Sierra Leone. De misstänkta brotten som utredningen nu gäller begränsar sig till Liberia. Elfgren kan inte bekräfta hur många mord mannen misstänks för.

– Vår utredning innefattar flera hundra misstänkta offer, men de kan vara många fler. Det kan också finnas fler offer på andra håll än i den region vi haft fokus på, säger han.

Den misstänkte har tidigare bland annat i The Guardian kopplats ihop med handeln med blodsdiamanter. Elfgren bekräftar inte att diamanthandeln ingår i utredningen, men dementerar inte heller kopplingen.

– När vi har en utredning som handlar om mord fokuserar vi naturligtvis på den misstänktes motiv.

Nekar till brott

CKP har hållit förhör med den misstänkta, men är förtegen om innehållet.

51-åringens försvarsadvokat Tommi Heinonen säger till STT att mannen förnekar att han gjort sig skyldig till brott.

Mannen har bott i Finland i över tio år. Han har enligt polisen inte finländskt medborgarskap, men har familj och jobb i Finland. Polisen kommenterar inte varför mannen sökt sig till Finland. Själva gripandet uppges ha gått lugnt till.

Utredningen fortsätter nu med ytterligare förhör med den misstänkta. Åtal ska väckas senast i januari 2021.

– Sannolikt kommer både åklagaren och försvarsbiträdet att begära tilläggsutredningar i Afrika, säger Elfgren.

Rättsfallet kommer enligt Elfgren i sin helhet att avgöras i Finland. FN:s specialtillsatta Sierra Leone-domstols mandat begränsar sig till Sierra Leone, medan de misstänkta brotten som nu utreds ägde rum i Liberia.

Tidigare har specialdomstolen för Sierra Leone dömt tre av rebellrörelsen RUF:s högsta ledare till långa fängelsestraff för brott mot mänskligheten.

År 2012 dömde samma domstol också den avsatta liberianska presidenten Charles Taylor till 50 års fängelse för brott mot mänskligheten. Han sitter i dag i ett högsäkerhetsfängelse i Storbritannien.

Liberias störtade president Charles Taylor dömdes år 2012 till 50 års fängelse för brott mot mänskligheten. Handeln med så kallade blodsdiamanter var ett element i rättegången. Flera kändisar som kommit i kontakt med misstänkta blodsdiamanter vittnade. Taylor tros ha varit en central aktör inom den internationella diamantsmugglingen. Bild: MICHAEL KOOREN/AP

Det andra liberianska inbördeskriget 1999–2003 var fortsättningen på en lång rad komplicerade och sammanflätade konflikter i Västafrika.

Rebeller stödda av grannlandet Guineas regering gick till angrepp för att störta den liberianska presidenten Charles Taylor, som tagit makten på 1990-talet.

Taylor fick stöd bland annat av den sierraleonska rebellgruppen RUF, som hans regim finansierat under det blodiga inbördeskriget i Sierra Leone.

Krigen i Liberia och Sierra Leone räknas till de värsta i historien. Under Liberias sammanlagt 14 år av krig dog minst 200 000 personer av en befolkning på 3 miljoner. Nästan hälften av befolkningen drevs på flykt.

Brott mot mänskliga rättigheter, som massmord, lemlästning och våldtäkt, var mycket vanliga under Liberias båda inbördeskrig.

Användningen av barnsoldater och handel med blodsdiamanter förknippas också starkt med krigen. Man tror att omkring 15 000 barnsoldater tvingades slåss i Liberia under krigen.

Fredsförhandlingar påbörjades 2003 och efter militär och diplomatisk press avsade sig Taylor presidentposten.

Rebellrörelsen RUF omvandlades till ett politiskt parti i Sierra Leone sedan kriget i landet tagit slut. Partiet existerade fram till 2007.

Källor: sakerhetspolitik.se, BBC.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning