Hakolas krafter tog slut

Bild: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Ristomatti Hakola skrev trots allt ett stycke historia med sin finalplats i OS. – Det går alltid att hitta någonting positivt, flinar glädjepillret.

Johannes Høsflot Klæbo firar, saktar in och retar sina motståndare som värsta Petter Northug – och korsar mållinjen som suverän etta medan Federico Pellegrino och Alexandr Boltjunov gör upp om silver och brons i OS-sprinten. Norges, Rysslands och Sovjetunionens flaggor vajar bland de halvtomma läktarna på Alpensiastadion.

Långa, långa sekunder senare skidar Ristomatti Hakola i mål. Sist, precis som i finalen i VM i Lahtis för ett år sedan.

– Nån kunde ha trott att jag föll omkull. Men det hände ingenting. Jag skidade för fullt från början till slut, säger Hakola,

– Jag har aldrig slocknat så där. Jag satte allt på spel i den sista uppförsbacken för att ta femte plats, men kom inte en meter närmare.

Snabbast i tidskvalet

Besvikelsen skiner över den vanligtvis så positiva och muntra Hakola. För ett år sedan var han eld och lågor över att ta sig till final i VM. Efter flera finaler i världscupen i vinter hade han definitivt förväntat sig mera – åtminstone efter att ha satt den snabbaste tiden i tidskvalet.

– Det går inte att vara besviken. Två år i rad i final. Sexa i OS låter inte alls dumt. Men metall är förstås alltid metall, säger Hakola.

– I Olos vann jag över Boltjunov. Nu var han trea. Små marginaler.

Hakola skidade i den andra semifinalen, som han ledde från början till slut. Han hade betydligt mindre tid att återhämta sig före finalheatet än killarna som skidade i den första semifinalen.

– Det kändes som att jag återhämtat mig, men efter 50 meter var jag helt slut. Min taktik var att skida längst framme också i finalen, men det fanns ingen chans.

Skrev historia

Ristomatti Hakola skrev ändå ett stycke historia. Sexa är den bästa OS-placering av en finländsk herråkare någonsin hittills. Hannu Manninen var åtta i OS-sprinten 2002.

– Slog jag Manninen? Nu blir jag redan glad, säger Hakola och lyser upp.

– Det går alltid att hitta någonting positivt bara man synar tillräckligt noggrant. I morgon ler jag säkert lite mera.

Hakola har varit tre gånger i final i världscupen den här säsongen och slutat fyra varje gång. Han har gått framåt en hel del jämfört med förra säsongen, då han allt som oftast föll omkull.

– Han behöver bara ta ytterligare ett steg. Han borde kunna välja en modigare taktik och spara krafterna i de första finalheaten så han är som bäst i finalen, säger Martti Jylhä, som också gjorde ett bra sprintlopp då han tog sig till semifinalerna.

Före detta skidskytt

Hakola lär fortfarande bli aktuell för lagsprinten, stafetten och 50 kilometer. Själv är han beredd att skida.

– Jag skidar om jag blir tillfrågad, fast i skidskytte – fast poängen tyvärr inte räcker, säger Hakola.

– Geväret blev också hemma.

Hakola är före detta skidskytt – en av få som bytt från skidskytte till längdåkning. Har du några tips till Kaisa Mäkäräinen inför onsdagens distanslopp.

– Tja... (Väger sina ord noggrant.) Bara man trycker på avtryckaren i rätt stund är det lätt.

Skidor, herrar, sprint (k), final

1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge, 3.05,75, 2) Federico Pellegrino, Italien, +1,34, 3) Alexander Bolsjunov, OAR (Olympiska aktiva från Ryssland), +1,36, 4) Pål Golberg, Norge, +3,81, 5) Oskar Svensson, Sverige, +7,73, 6) Ristomatti Hakola, Finland, +20,72.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22