Hakolas kompakta stråkkvartett

UNG STRÅKKVARTETT. Stråkkvartetten Meta4:s tekniska kapacitet har uppenbart inspirerat Hakolas stråkkvartett nr 4. Opus 95 som uruppfördes på Kimitoöns musikfestspel. Bild: Meta4

Kimitoöns musikfestspel är återigen ett veritabelt ymnighetshorn, skriver Folke Forsman.

Kimitoöns musikfestspel

Bravade (Pauliina Fred, Sunniva Fagerlund, Hanna Haapamäki, Hanna Kangasniemi, blockflöjter), Meta4 (Antti Tikkanen och Minna Pensola, violin, Atte Kilpeläinen, altfiol, Tomas Djupsjöbacka, cello), Mia Huhta, sopran, Tuula Ylönen, klarinett, Bengt Forsberg, piano.

Giamberti, Ruffo, Cantone, Spohr, Hakola (uruppförande), Dvorak

Öppningskonsert i Kimito kyrka 12.7.

Utan att våga påstå mig känna Kimmo Hakolas musik särskilt bra har jag dock fått den uppfattningen att han är de stora freskernas man. Kanske var det därför jag kände mig lite besviken när Hakolas stråkkvartett nr 4. Opus 95 var endast tio minuter lång. Jag hade gärna hört ett par satser till.

Kvartetten, som är en beställning av Kimitoöns musikfestspel, inleds med en unisonomelodi som stiger tonsteg för tonsteg och slutligen exploderar i en vildsint toccata, tydligen inspirerad av Meta4-musikernas tekniska kapacitet.

För att ytterligare betona det kompakta ursinnet har Hakola skrivit in slagverkseffekter som framträder när musikerna plötsligt stampar våldsamt i golvet. Små korta vilostunder försöker förgäves stoppa den motoriska driven och när musikerna till slut brister ut i en lättnadens suck gör vi i publiken detsamma.

Charmig öppning

Kimitoöns musikfestspel är igen ett veritabelt ymnighetshorn med konserter, förutom i kyrkan, på elva olika ställen. Repertoaren är bred med en viss betoning på kvartettmusicerande. Öppningskonsertens inledning med välregisserade blockflöjtskvartetten Bravade var en charmig presentation av dessa i själva verket rätt ovanliga instrument.

Louis Spohrs förtjusning var klarinetten och i sångcykeln Sechs deutsche Lieder ger han detta instrument en dominerande obligatstämma. Det flesta sångerna inleds med en uppfordrande dramatisk tonföljd i klarinetten, ivrigt spelad av Tuula Ylönen. Mia Huhta sjöng från noter mera korrekt än inspirerat och Bengt Forsberg förverkligade pianostämman med självklar rutin.

Att spela med Meta4 är en fråga om liv och död lär Bengt Forsberg ha sagt och visst var det ett genidrag att i Antonin Dvoraks Pianokvintett nr 2 A-dur para ihop denna intelligenta och rutinerade kammarpianist med den förhållandevis unga stråkkvartetten.

I kvintettens tolkning hörde jag nog mera liv än död; första satsens meningsfyllda kontraster och melodiska värme – Djupsjöbackas cello – fördjupades i den melankoliska dumkasatsen med dess vaga dur-molltonalitet. De två senare satserna spelades i en följd och kvintettens gåtfulla coda tolkades med intensiv sensibilitet.

Folke Forsman

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning