Hakkarainen försökte själv ändra på paragraf om hets mot folkgrupp

Teuvo Hakkarainen hade själv försökt ändra på den lagparagraf hans försvar hävdade att han inte kände till. Bild: Lehtikuva / Tommi Anttonen

Riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen har själv kommit med ett lagförslag för att ändra på paragrafen om hets mot folkgrupp i strafflagen, visar ett riksdagsdokument. Trots det åberopade hans försvar okunskap om paragrafen.

När riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen (Sannf) dömdes för hets mot folkgrupp på onsdagen sade hans rättegångsbiträde att riksdagsledamoten inte ens kände till att det fanns en sådan paragraf som hets mot folkgrupp.

– Det är först i ett senare skede, då (sannfinländarna Jussi) Halla-Aho och (Terhi) Kiemunki dömts för brottet som han blivit medveten om paragrafen. Han skulle inte ha skrivit något sådant här om han hade vetat att han gjorde sig skyldig till brott, sade biträdet Antti Kauronen.

Men Högsta domstolen dömde Halla-aho för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid redan 2012, flera år innan Hakkarainen skrev Facebookinlägget han nu dömdes för. Året efter domen lämnade bland andra Halla-aho och Hakkarainen in ett lagförslag om att ändra på paragrafen.

I lagförslaget 2013 krävde en grupp sannfinländska riksdagsledamöter att paragrafen ska ändras så att det endast skulle vara straffbart att hota med brottslig gärning och uppvigla till ett sådant hot.

I lagförslaget, som inte var framgångsrikt, hävdade man bland annat att den nuvarande lagen förhindrar "en meningsfull och realistisk invandringsdebatt".

I ett telefonsamtal med FNB efter onsdagens dom medgav Hakkarainen att han varit medveten om paragrafen. Han säger att han ändå inte trodde att hans skriverier bröt mot lagen. Samtalet bröts innan FNB hann ställa Hakkarainen följdfrågor om försvarets argument i rätten, som stred mot det Hakkarainen sade i telefonen. FNB har inte lyckats nå Hakkarainen på nytt.

Enligt lagen ska man dömas för hets mot folkgrupp om man sprider information, åsikter eller andra meddelanden där en grupp hotas, förtalas eller smädas på grund av ras, hudfärg, härstamning, nationellt eller etniskt ursprung, religion eller övertygelse, sexuell läggning eller funktionsnedsättning eller på grunder som är jämförbara med de nämnda grunderna.

Paragrafen finns i strafflagens 11:e kapitel om krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Domen mot Hakkarainen kom för ett Facebookinlägg där han smädade muslimer. Hakkarainen skrev bland annat att "alla muslimer är inte terrorister men alla terrorister är muslimer". Han tänker inte överklaga domen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning