Hakkarainen får allvarlig varning och lämnar sin post

Sannfinländarnas riksdagsgrupp träffades på tisdagsmorgonen för att diskutera Teuvo Hakkarainens beteende i samband med partiets julfest förra veckan. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Efter att ha gett sig på en kvinnlig riksdagsledamot förra veckan får Teuvo Hakkarainen nu en allvarlig varning och lämnar sin position som andra vice ordförande för Sannfinländarna.

Det var i samband med partiets julfest i riksdagen förra veckan som en överförfriskad Hakkarainen grabbade tag i Veera Ruohos (Saml) nacke och tvångskysste henne.

Sannfinländarnas riksdagsgrupp går nu ut med att de fördömer alla typer av ofredande och meddelar att det inte är någon ursäkt att man varit berusad.

"Om man inte klarar av att kontrollera sig själv i fyllan ska man inte dricka. Riksdagsledamoten representerar inte bara sig själv, utan hela partiet, sin grupp och sina väljare," skriver sannfinländarnas riksdagsgrupp i ett pressmeddelande.

Bland annat Yle skriver att Veera Ruoho polisanmäler Hakkarainen för incidenten.

Hakkarainen har bett om ursäkt för sitt beteende, vilket både partiet och gruppen kommer att ta i betraktande. Gruppen upplever ändå att företeelsen är så pass allvarlig att en varning inte är tillräcklig. Hakkarainen får därför en allvarlig varning och en påminnelse om att upprepade fall av dåligt beteende leder till uteslutning ur gruppen.

Gruppen uppmanar Hakkarainen att se till att något liknande inte ska komma att upprepas och uppmanar honom att avstå från rusmedel.

Hakkarainen har meddelat att han lämnar sin post som partiets andra vice ordförande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning