Häkkänen och Terho nya ministrar

Antti Häkkänen (Saml) Bild: Lehtikuva / Mikko Stig

Juristen Antti Häkkänen (Saml) har utsetts till ny justitieminister. Sampo Terho (Sannf) blir ny kultur-, idrotts- och Europaminister. De tre nya ministrar som valdes på torsdagen tar officiellt plats i regeringen först om en vecka, på fredag.

Sannfinländarnas Sampo Terho hänvisade till den detaljen då han vägrade dra upp några större riktlinjer för sitt nya uppdrag som kultur-, idrotts- och Europaminister på torsdagen.

Samlingspartiets nya justitieminister Antti Häkkänens utnämning följdes av att partiledaren Petteri Orpo berömde honom på Twitter.

– Det behövs en kunnig politiker som klarar av att förhandla och har substanskunnande. Därför blev det Antti Häkkänen, citerades Orpo av Samlingspartiets officiella Twitterkonto.

Juristen Häkkänen är 32 år gammal och vice partiordförande. Ett beslut om att portföljen flyttas från Sannfinländarna till Samlingspartiet fattades i samband med regeringens halvtidsöverläggningar i början av veckan. Samtidigt fattades ett beslut om att idrott och kultur flyttas till den nya ministern Terho efter att tidigare ha funnits i undervisningsministern Sanni Grahn-Laasonens (Saml) portfölj.

Bonde blir jordbruksminister

Mjölkbonden Jari Leppä (C) utsågs nu till ny jord- och skogsbruksminister.

– Valet var synnerligen lätt, och Jari åtnjuter brett förtroende och stor uppskattning för att ha hand om de här ärendena, sade statsminister Juha Sipilä (C) på en presskonferens.

57-åringen Leppä har suttit i riksdagen sedan 1999 och är ordförande för jord- och skogsbruksutskottet. Han är också medlem i stora utskottet och talmanskonferensen.

Leppä efterlyser utbildning i livsmedelsexport i Finland. Större kompetens i livsmedelsbranschen behövs för att den ska kunna växa, tycker han. Leppä anser att dagens livsmedelsmarknad inte fungerar som han skulle önska.

– Det kommer jag att ingripa i, säger Leppä.

Sipilä avstår ägarstyrningen

Centern möblerade om rejält i sina ministerportföljer. Statsminister Sipilä plockar bort ägarstyrningen från sin ministerportfölj och ger över den till näringsminister Mika Lintilä (C). Miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) tar över energifrågorna.

Den stora förnyelsen började ta form i vintras, då statsminister Sipilä oroade sig för att justitie- och arbetsministern Jari Lindströms (Sannf) arbetsbörda är för stor. Samtidigt öppnade Sipilä för att utöka antalet ministrar trots tidigare bedyranden om att de är tillräckligt många.

Lindström tvingades till en veckas sjukledighet i mars, bland annat på grund av högt blodtryck. Han är fortfarande arbetsminister. 

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning