Håkan Malm död

Bild: HBL-arkiv

SFP:s långvariga österbottniska riksdagsledamot Håkan Malm, 81, avled i söndags. Malm hade i ett år kämpat mot Alzheimers sjukdom.

Malaxbon Håkan Malm var en av stöttepelarna i SFP:s riksdagsgrupp i sex valperioder åren 1975-1999. Han var medlem i riksdagens finansutskott, i lagutskottet och stora utskottet.

Trots sin långa riksdagskarriär blev Malm aldrig minister. När han efter sin sjätte period bestämde sig för att inte mera ställa upp skrev HBL att "han hör inte till den kategori av riksdagsmän som trivs i rampljuset och lever i nära symbios med massmedierna, utan snarare till de pålitliga arbetsbina som utför det verkliga arbetet i tysthet."

– Jag har stått där man har ställt mig, sade han Malm med eftertryck i intervjun.

Han fick den gången liksom ofta tidigare frågan om det stör honom att han inte fick bli minister.

- Nej, jag är inte missnöjd. Massmediespelet har blivit allt viktigare. Och jag har inte precis varit journalisternas favorit, påpekar Malm.

- Alla har vi olika sätt att jobba. En del har ett oerhört behov av att synas och höras. Jag är mera intresserad av att påverka och se resultat. Jag har varit en av 200.

Håkan Malms arbete uppskattades över partigränserna för han tilldelades den relativt sällsynta titeln riksdagsråd.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning