Haitier protesterar: Vi är inget skitland

Bild: Lehtikuva/AFP/Joe Raedle

Haitier har demonstrerat utanför USA:s ambassad i Port-au-Prince för att protestera mot att den amerikanske presidenten Donald Trump ska ha kallat Haiti för ett av flera "skithålsländer".

– Vi är inget skitland. Vi är ett land som har skrivit historia för världen. Vi förtjänar inte det där, säger Clermont Berthony, en av demonstranterna.

Han tar som exempel att Haiti var först i världen med att avskaffa slaveri, när den karibiska önationen blev självständig från Frankrike 1804.

Trump ska under ett möte ha kallat Haiti, El Salvador och afrikanska länder för "skithålsländer", enligt flera personer som deltog. Presidenten har själv nekat till det. Kommentaren har lett till ilskna reaktioner världen över och många, inklusive Haitis regering, har beskyllt Trump för att vara rasist.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54