Haitier protesterar: Vi är inget skitland

Bild: Lehtikuva/AFP/Joe Raedle

Haitier har demonstrerat utanför USA:s ambassad i Port-au-Prince för att protestera mot att den amerikanske presidenten Donald Trump ska ha kallat Haiti för ett av flera "skithålsländer".

– Vi är inget skitland. Vi är ett land som har skrivit historia för världen. Vi förtjänar inte det där, säger Clermont Berthony, en av demonstranterna.

Han tar som exempel att Haiti var först i världen med att avskaffa slaveri, när den karibiska önationen blev självständig från Frankrike 1804.

Trump ska under ett möte ha kallat Haiti, El Salvador och afrikanska länder för "skithålsländer", enligt flera personer som deltog. Presidenten har själv nekat till det. Kommentaren har lett till ilskna reaktioner världen över och många, inklusive Haitis regering, har beskyllt Trump för att vara rasist.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning