Orkanen Matthew samlar kraft inför Florida

Människor bunkrar bensin i Miami.Bild: EPA/CRISTOBAL HERRERA

Orkanen Matthew samlar kraft och väntas återigen uppgraderas till en fyra på den femgradiga skalan när den når Florida. Bahamas premiärminister uppmanar människor att ta skydd.

Orkanen Matthew rör sig över Bahamas med en hastighet av 17 kilometer i timmen på sin väg mot det amerikanska fastlandet, uppger det amerikanska orkancentret NHC.

Till skillnad från när Matthew drog in över Haiti är den nu klassad som en trea på den femgradiga skalan. Över Haiti nådde den nivå fyra. Trots det beräknas Matthew ha en "förödande påverkan med stormvågor, extrema vindar och skyfall över Bahamas", skriver NHC. Vågor på 4,6 meter över det normala kan slå mot Bahamas, och vindstyrkor på uppemot 54 meter per sekund.

Premiärministern Perry Christie uppmanade invånarna att ta skydd.

"Om du bor på den södra kusten av någon av öarna kommer du vara exponerad för risk. Överväg på allvar att röra dig till högre liggande områden. Naturfenomen kan vara våldsamt oförutsägbara", sade han enligt The Nassau Guardian.

Florida nästa

När Matthew når Florida väntas den ha samlat kraft och återigen vara en fyra. Skolor, köpcentra och offentliga inrättningar kommer att hålla stängt, flyg har ställts in och lokalpressen rapporterar att människor bunkrar bensin och matvaror. Enligt NHC är det oklart hur hårt orkanen kommer att slå, då den rör sig längs med kusten.

Florida, South Carolina och Georgia har förklarat beredskapstillstånd. USA:s president Barack Obama besökte beredskapsmyndigheten Fema inför ovädrets ankomst.

– Matthew kan påverka hela sydöstra kusten. (. . .) Jag vill betona för allmänheten att det här är en allvarlig storm. Den har redan slagit mot Haiti med förödande resultat, sade presidenten vid sitt besök.

Han uppmanade alla att hålla sig informerade via lokala myndigheter.

– Och om det är en evakueringsorder utfärdad där du bor måste du ta den på allvar.

Osäkerhet på Haiti

Fortfarande råder stor osäkerhet om hur hårt drabbat Haiti är efter orkanen Matthew.

Två helikoptrar har skickats till den sydvästra delen av Haiti, som man befarar är värst åtgången.

Den enda bron som förbinder området med huvudstadsregionen förstördes i orkanen, och kommunikationerna har också legat nere sedan dess.

– Det var en stor katastrof. Men jag kan inte ge dig en exakt siffra. Vi har fått rapporter om att 250 bostäder förstörts, men vi vet att det är mycket mer omfattande än så, säger Lionel Isaac vid Plan International till TT från huvudstaden Porte-au-Prince.

Kolerahotet oroar

Han säger att man uppskattar att 300 000 till 400 000 människor har berörts direkt, exempelvis genom att deras bostäder översvämmats. Hittills har tio dödsfall bekräftats.

Landet meddelade att det planerade presidentvalet på söndag ställs in till följd av orkanen.

Antalet evakuerade har stigit till 15 000.

– Vi är oroliga för människorna i lägren, att kunna förse alla med mat och vatten då de på många platser är svårtillgängliga, säger Lionel Isaac.

Efter jordbävningen i Haiti 2010 dog 9 000 personer i ett kolerautbrott, som beräknas ha drabbat 700 000 personer, enligt Miami Herald. Sjukdomen sprids i förorenat vatten. Redan nu har åtta fall rapporterats in efter orkanen, uppger AFP.

Förutom regnet ska tsunamiliknande vågor ha slagit in mot den södra kusten i samband med orkanen.

– Vi har en del översvämningar i bland annat (slumstadsdelen) Cité Soleil (i Port-au-Prince) som gör att det kan bli kolerautbrott när som helst. Det är vår största oro, säger Isaac.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33