Haijbyaffären blir dramaserie i SVT

Sverrir Gudnason gör rollen som Kurt Haijby Bild: Fredrik Persson/TT

Den stora dramasatsningen i SVT julen 2021 berättar historien om relationen mellan kung Gustav V och källarmästare Kurt Haijby. Dramat utgår från den så kallade Haijbyaffären.

Inspelningarna drar i gång nu i juni och i huvudrollerna ses Staffan Göthe som kung Gustav V och Sverrir Gudnason som Kurt Haijby.

Bengt Baskered har skrivit manus till dramaserien i fyra avsnitt. Serien regisseras av Lisa James Larsson.

Dramat inleds 1933 då källarmästare Kurt Haijby driver en restaurang i Stockholm tillsammans med sin fru Anna. När Kurt, på grund av sitt tidigare straffregister, inte får utskänkningstillstånd beviljat går han till kungs. Enligt Haijby inledde de en kärleksrelation. Men på 1930-talet var homosexualitet förbjudet och när Anna Haijby så småningom begär skilsmässa med hänvisning till makens relation med kungen hotas monarkin.

"På SVT Drama fortsätter vi med vår strategi att berätta unika historier om Sverige, i alla upptänkliga genrer", säger Anna Croneman, programchef för drama på SVT, i ett pressmeddelande.

"Miniserien om Haijby är definitivt en sådan berättelse, och det är svårt att inte fascineras av vad som hände, eller inte hände, i turerna kring Kurt Haijby och Gustaf V – och den rättsskandal som följde."

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning