Hagnäs kan få parkering under torget för 450 bilar

Saluhallen i Hagnäs öppnar i maj nästa år. Om det blir en ny parkering under jorden tvingas inte torgföretagarna flytta. Bild: Niklas Tallqvist

Efter flera förseningar säger staden att Hagnäs hall är klar i maj. Samtidigt ser det ut som att en stor parkering öppnar under torget.

Renoveringen av Berghällbornas juvel, Hagnäs saluhall, blir klar i maj nästa år. Det säger projektchefen Mika Kontkanen på Helsingfors stad.

Saluhallen har försenats flera gånger. Hallen får också en ny underjordisk lastzon. Den byggs just nu och kostar staden närmare 20 miljoner euro. Den temporära saluhallen försvinner efter maj.

Samtidigt rör det på sig i evighetsfrågan om en parkering under Hagnäs torg. Frågan har varit aktuell i åtminstone 20 år.

Tanken är att grävandet under torget görs med privata pengar av fastighetsinvesteringsbolaget Antilooppi. Det ägs av pensionsbolagen Ilmarinen och svenska AMF Pensionsförsäkring.

Tiina Sosoi satt och stickade vid Hagnäs torg på tisdagen. Bild: Niklas Tallqvist

Inget hål i torget

I huvudsak ska parkeringen ligga under Hagnäs torg, men en del kommer att ligga under de omgivande områdena. Tidigare talades det om att 700 bilar skulle få plats, men det har skalats ner till cirka 450 bilar.

Parkeringen grävs djupt i berget, vilket betyder att torget på marknivå inte behöver fläkas upp. Bär- och grönsakshandlarna, fiskförsäljarna, kaféerna och blombutikerna på torget påverkas alltså inte av bygget.

För att få gräva djupt och på ett större område än det tidigare var tänkt, behöver Antilooppi få undantagslov. Enligt den plan som gäller nu måste det grävas ett öppet hål på torget, och det skulle tvinga bort företagarna.

Den här typen av grävande skulle också ha varit krävande på grund av både den förorenade jordmånen och havs- och grundvattnet.

En ingång för bilar

Bilarna ska köra in till den underjordiska parkeringen från Sörnäs strandväg. Där finns redan en bilramp som leder ner till ett befolkningsskydd under marken där det för tillfället finns ett gym. Om Antilooppi får bygga den nya parkeringshallen kan den nuvarande rampen utnyttjas.

Via den ska man i framtiden kunna köra både till lastzonen och till parkeringen.

Två ingångar ska leda ner till parkeringen. En ligger nära den gamla saluhallen och Hagnästorgsgatan. Om ett annat undantagslov godkänns kan den andra ingången byggas vid den stora trappan utanför Metallhuset.

En gång för fotgängarna planeras också mellan parkeringen och metrons biljetthall.

Samtliga medlemmar i Helsingfors stadsstyrelse sade på måndagen ja till att hyra ut tomten till Antilooppi. Stadsfullmäktige väntas snart behandla frågan.

I många år har Helsingfors stad velat bygga en parkering under Hagnäs torg.

Tidigare har byggandet skrinlagts på grund av brist på pengar.

Fastighetsinvesteringsbolaget Antilooppi har de senaste åren haft en planeringsreservation för tomten.

Det betyder att de hade ensamrätt på att planera byggandet, men utan att ett byggbeslut fattats.

I måndags godkände stadsstyrelsen att Antilooppi får hyra den 16 350 kvadratmeter stora tomten i 60 år.

Styrelsen bestämde också priset på hyran, som är 74 000 euro om året.

Allt är inte avgjort ännu, för stadsfullmäktige ska också diskutera frågan.

Dessutom behövs flera undantagslov och ett bygglov.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning