Hagman: "Väldigt värda en semifinal"

De svenska handbollsdamerna deppar efter förlusten mot Montenegro i avslutningen av mellanrundan i handbolls-VM i Japan. Förlusten gjorde att Sverige missade semifinal. Bild: Janerik Henriksson/TT

Drömläget för en svensk VM-semifinal fanns där, men allt gick i kras.Montenegro promenerade mot segern och Sverige missade medaljmatcherna.– Det är bittert. Vi var väldigt värda en semifinal, säger högersexan Nathalie Hagman efter förlusten med 23–26.

När Sveriges Jamina Roberts vaknade upp från sin eftermiddagslur på spelarhotellet i japanska Kumamoto såg hon att gruppsuveränen Ryssland hade gett Sverige en hjälpande hand.

Ryskorna körde över Spanien med tio bollar – vilket innebar att det räckte med seger för Sverige mot Montenegro för att Blågult skulle gå till semifinal i handbolls-VM tack vare bättre målskillnad än spanjorskorna.

– Då var man jäkligt inställd på semifinal, säger vänsternian Roberts.

Tog inte chansen

Några timmar senare hade handbollsdamerna förlorat den avgörande matchen mot Balkanlaget med 23–26.

– Ryssland ger oss alla möjligheter till en VM-semifinal men vi ger inte oss själva möjligheten, säger Roberts.

– Det var ju det optimala. Allt som vi behövde ha med oss fick vi med oss, men Montenegro är också ett väldigt bra lag. Det är inte bara att gå in och vinna, säger högersexan Nathalie Hagman.

Matchen vändes till Montenegros fördel i den andra halvleken efter 12–12 i paus. Balkanlaget, med den tidigare svenske förbundskaptenen Per Johansson som tränare, satte in promenadtempot och Sverige hakade på.

– Det känns som att Montenegro går väldigt mycket i andra halvlek och vi kommer lite ner i deras tempo, säger Hagman.

Hon kom själv fri med 90 sekunder kvar att spel vid underläge 22–24, men en storspelande Marta Batinovic räddade Hagmans avslut. Det var Sveriges sista chans att på allvar hota Montenegros seger.

– Vi bränner ju en del på den här nya målvakten som de får in, säger Robers.

Batinovic hade 46 i räddningsprocent och tog flera svenska straffar i andra halvlek.

– Hon är kanske den enskilt största faktorn till att de vänder på det här, säger förbundskapten Henrik Signell och fortsätter:

– Det är surt. Vi hade en väldigt rolig uppgift och vi ger oss chansen. Klart att det är tungt att vi inte räcker till.

"Osexigaste"

Även om Sverige redan är klart för vårens OS-kval via EM-placeringen i fjol är det viktigt att vinna matchen om sjundeplats mot Tyskland på fredag. Om Blågult går till kvalet som VM-sjua hamnar handbollsdamerna i en lättare kvalgrupp.

I stället för två europeiska nationer väntar i så fall spel mot Argentina, Senegal och VM-silvermedaljören. De två främsta får åka tillbaka till Japan för de olympiska spelen i Tokyo till sommaren.

– En match om den placeringen är det osexigaste i nästan hela den här turneringen. Men det är positivt. Det är lite mer motivation i alla fall, säger Jamina Roberts.

Handbolls-VM i Japan har nått fram till semifinaler och placeringsmatcher. Här är det fortsatta spelschemat för mästerskapet i Kumamoto:

Fredag:

Match om placering 7–8

Tyskland–Sverige (klockan 07.30, finsk tid)

Match om placering 5–6

Serbien–Montenegro (kl 04.30)

Semifinaler

Ryssland–Nederländerna (kl 11.30)

Norge–Spanien (kl 21.30)

Söndag:

Bronsmatch (kl 11.30)

Final (kl. 13.30)

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning