Hagalunds simhall rivs inte

Fuskbygge. Hagalunds simhall har renoverats vid ett flertal tillfällen, men och måste renoveras på nytt. Summan för renoveringen uppgår till 21 miljoner euro. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Esbo stadsstyrelses lokal- och bostadssektion fick på måndagen en presentation av läget kring Hagalunds simhall där flera renoveringar varit hastverk. En rivning av hallen är inte aktuell i det här skedet.

Förra veckan kom det fram planer på att Hagalunds simhall som renoverats vid ett flertal tillfällen skulle rivas. Den skyddade byggnaden, som är ritad av arkitekt Aarne Ervi, är i så dåligt skick att en ny totalrenovering är aktuell. Summan för renoveringen uppgår till 21 miljoner euro. Enligt en uppskattning skulle en ny simhall kunna byggas för samma summa. Rapporten som presenterades på måndagen är ingen munter läsning. Listan på renoveringsobjekt är omfattande. Bland annat måste den stora bassängen rivas och byggas på nytt och det läckande taket måste lappas.

– Nu måste Esbo stad förhandla med museimyndigheter om vad man ska göra av hallen. En sak är i alla fall klar och det är det behövs en simhall i Hagalund. En idé kunde vara att genomföra renoveringen på samma sätt som med Tapiolan lukios byggnad där delar av byggnaden revs och andra delar bevarades, säger bostadssektionens ordförande Tiina Elo (De gröna).

En ny plan för renoveringen ska presenteras i sommar och planen godkänns, kan hallen vara färdig tidigast 2020.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning