Hagalunds simhall öppnas först 2019

Många renoveringar. Sedan 2005 har Hagalunds simhall renoverats vid ett flertal tillfällen. Bild: HBL-arkiv/Leif Weckström

Hagalunds simhall öppnas antagligen först i slutet av 2019. Planeringen av den stora renoveringen är fortfarande halvfärdig och är färdig först i vår. Efter det ska renoveringen konkurrensutsättas.

– Vi utreder två olika renoveringsalternativ. Det första är en omfattande renovering som förlänger användningen minst 20 år. Sedan finns det ett förmånligare alternativ där man bara renoverar det som upptäckts vid olika granskningar, säger vd Maija Lehtinen på affärsverket Esbo lokaler till Länsiväylä.

Esbo stad har reserverat sju miljoner för renoveringen. Summan täcker bland annat en renovering av luftkonditioneringen och värmeanläggningar. Efter 2015 har hallen renoverats för 2 miljoner euro. I den summan ingår reparationer av den stora bassängen.

Bakgrunden till renoveringen är en misslyckad totalrenovering som gjordes 2005 och som kostade 9 miljoner euro. Trots fuskrenoveringen har staden inte krävt pengar av dem som renoverade hallen 2005. Enligt Esbo stad var den första renoveringen otillräcklig, dåligt planerad och den borde ha inletts tidigare. Enligt Lehtinen har man inte kunnat påvisa att bristerna i renoveringen enbart berodde på entreprenören.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning