Häckdrama i Sverigekampen – jämnt inför de avgörande grenarna

Nooralotta Neziri förlorade knappt mot Susanna Kallur. De finländska damerna låg sex poäng efter inför Sverigekampens sista dag. Bild: Heikki Saukkomaa

Sverigekampen i Tammerfors är precis så jämn som väntat efter den första dagens tävlingar. Finland har ett litet övertag bland herrarna, 114–113, medan Sverige har en lika liten ledning i damkampen, 105,5–99,5.

Landskampen bjöd också på dramatik och märkliga vändningar. Framförallt i damernas korta häck som blev en märklig historia. Startskottet ekade så att finländarna trodde att det handlade om en tjuvstart. Speciellt Lotta Haralas lopp blev pannkaka.

Finland protesterade och domarna bestämde att loppet skulle tas om senare på kvällen. Sverige lämnade in en motprotest och till slut bestämde tävlingsledningen att Harala ensam får ta om loppet som avslutning på lördagskvällen.

Nooralotta Neziris tränare Jussi Ihamäki hade svårt att begripa beslutet. Han protesterade för Neziris och Haaralas del.

– Jag kan inte förstå beslutet. Jag protesterade för två idrottares del. Ena får ja och den andra nej.

Harala löpte till slut sträckan på 13,63 i kvällsskymningen vilket gav henne en fjärde plats.

Sanna Kallur vann loppet på 12,95 före Neziri som kom i mål på 13,03.

– En märklig situation då vi löpte ända i mål trots att vi tydligt hörde en andra smäll, sade Neziri.

Hon var till slut nöjd med att inte ta om hela loppet eftersom hon tävlade på nytt en timme senare på 100 meter.

Också här var Kallur starkast. Hon vann på 11,53 och var 16 hundradelar före Anniina Kortetmaa. Neziri slutade trea.

Samuelssons drömlopp

En av de gladaste vinnarna var Samuli Samuelsson som spurtade till en överraskande seger på herrarnas 100 meter. Segertiden på 10,38 var nytt personbästa.

– Som liten såg jag alla landskamper och drömde om att få vara med någon gång. Så att få vinna och göra det på personbästa är en dröm som går i uppfyllelse, sade den lyckliga vinnaren.

Han var också mer än nöjd med att få tävla i Tammerfors.

– En helt fantastisk stämning. Publiken här är så nära. Sverigekampen måste ordnas här på nytt.

Senare under kvällen var Samuelsson med om att sätta ett nytt finsk rekord när Finlands kvartett på 4x100 löpte i mål på 39,25.

Kruger still going strong

Frantz Kruger, 41, lade ner den aktiva karriären för länge sedan, men formen är fortfarande bra. Kruger var nämligen Finlands starkaste kort i diskusringen med 59,25.

Men det räckte inte till för att rubba den svenska trion som tog en trippelseger. Självklar etta var Daniel Ståhl med 65,46.

I slägga blev det däremot en lika klar trippelseger för Finland. David Söderberg var etta på 74,12. 

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning