Haavisto: Vi måste fortsätta dialogen med Ryssland

Pekka Haavisto fördömde giftattacken mot oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Bild: Lehtikuva-AFP-Handout

Det är viktigt att fortsätta dialogen med Ryssland, hur oense man än är. Det vidhöll utrikesminister Pekka Haavisto då han träffade den finländska pressen på måndagskvällen efter sitt möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

– Förstås säger Ryssland i retoriken utåt att allt är USA:s, Natos och EU:s fel. Men jag tror fortfarande det är viktigt att vi inom EU talar om för Ryssland vad vi anser. Att vi alla är med och påverkar EU:s linje, sade Pekka Haavisto då han träffade den finländska pressen på konsulatet i S:t Petersburg.

Efter sitt över tre timmar långa möte med Sergej Lavrov träffade han ryska folkvalda, oppositionella och NGO-organisationer. Haavisto ville inte tala om vilka, för att undvika att de ska utsättas för repressalier. Men han förtydligade att det handlade om miljö- och människorättsorganisationer. Frågan om den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj diskuterades både med aktivisterna och med Lavrov.

– I diskussionerna med Lavrov sade jag tydligt att vi fördömer att Navalnyj förgiftades.

Haavisto hann även med att träffa S:t Petersburgs guvernör Aleksandr Beglov och guvernören för det så kallade Leningradområdet (så heter fortfarande distriktet kring S:t Petersburg), Aleksandr Drozdenko.

– Bägge var mycket intresserade av när Finland öppnar gränserna. De ville också veta om Sputnik-vaccinet kommer att godkännas i Finland. Jag svarade att det är en fråga för myndigheterna, men registreras Sputnik av EU kommer det även att godkännas hos oss.

Haavisto sade sig vara optimistisk inför Rysslands ordförandeskap i Arktiska rådet, som börjar i maj.

– I Rovaniemi 2019 fick man inte nämna ordet klimat i slutdeklarationen. I år när Ryssland är ordförande hoppas jag det blir annorlunda.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning