Haavisto till HBL: "Flera Natoländer har frågat efter Finlands ansökan för att få ratificera först"

Bild: Jussi Nukari

Under torsdagen har flera länders utrikesministrar varit i kontakt med utrikesminister Pekka Haavisto för att hinna vara de första som ratificerar Finlands ansökan om Natomedlemskap. Det berättar Haavisto i en direkt kommentar till HBL.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) meddelade på torsdagen sin ståndpunkt att Finland ska ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Han gjorde sitt uttalande kort efter att president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin (SDP) hade skickat ut ett gemensamt uttalande om att Finland måste ansöka om medlemskap i försvarsalliansen, utan dröjsmål.

– Jag har meddelat min ståndpunkt därför att presidenten och statsministern nu har uttalat sig, och eftersom jag är beredande minister så var det naturligt att meddela min ståndpunkt även nu.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson besökte presidenten senast i går kväll. Hur väl har processen varit förberedd, till och med timme för timme under de senaste dagarna?

– Det finns några saker som har varit ganska spontana, till exempel vad gäller tidtabellen, men grunden för processen via den första och den andra redogörelsen har man planerat. Förstås har vi varit mycket glada över att så många länder har varit intresserade av vår process, och att de har kommit ut med meddelanden eller ska komma ut med dem.

– Det finns många utrikesministrar som har varit i kontakt med mig, även i dag, och frågat vilken som är den egentliga dagen då Finland fattar beslut. Där finns länder som vill vara bland de första som ratificerar pappren. Så positiva saker har kommit upp.

Vilka länder är det som har hört av sig?

– Jag vill inte meddela det, men det finns också en viss tävling om vem som ska vara den första.

Enligt svenska tidningsuppgifter kommer den svenska regeringen att fatta beslut om att skicka in en Natoansökan på måndag nästa vecka. Hur tajmas det här med den finländska processen?

– Jag tror att vi är nästan i samma tidtabell. Förstås beror den finska processen på riksdagen och riksdagsdebatten. Det kan leda till att vi på måndag kan göra allting här i riksdagen, men vi måste också ge tid till riksdagsledamöterna. Om de vill debattera längre så är det också möjligt att debatten pågår på måndag kväll, och så vidare.

Är tanken att Finlands och Sverige Natoambassadörer lämnar in ansökan från båda länderna exakt vid samma tidpunkt?

– Det har varit en möjlighet, men förstås kan det hända att tidtabellen inte är exakt just densamma. Jag tror inte att det påverkar diskussionen med Nato, som kan ske senare under den kommande veckan. Det viktigaste är att vi ger tid till riksdagen här. Vi har valt den vägen, att vi har möjlighet att debattera och rösta i riksdagen, om det finns olika opinioner.

Har du samma uppfattning, att den svenska regeringen fattar beslut på måndag?

– Jag har inte (information) just nu, jag var senast i kontakt med utrikesminister Ann Linde för en eller två dagar sedan och vi diskuterade det inte så noggrant. Jag ska möta Linde på lördag kväll, eftersom vi då är inbjudna till Natos möte i Berlin. Det är förstås en möjlighet för oss att lite diskutera tidtabellerna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning