Haavisto om brexit: Byråkratin kommer bara öka

Inrikespolitiskt var det gångna året tufft för utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna). Polisen och grundlagsutskottets utredning av hans agerande gentemot en tjänsteman på ministeriet skapade många rubriker. Arkivbild. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Årsskiftet var ytterligare en milstolpe för brexit, då övergångstiden för de tillfälliga avtalen upphörde. Utrikesminister Pekka Haavisto blickar nu framåt i en bloggtext.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) analyserar de senaste vändningarna kring brexit i sin blogg. Det är nu ett år sedan brexit trädde i kraft och vid årsskiftet upphörde även övergångstiden för handeln. Därför var det viktigt att det nya brexit-handelsavtalet skulle bli klart i tid, vilket det gjorde. Däremot upphörde Erasmus-studerandeutbytet och därtill återinfördes tullar mellan Storbritannien och EU-länderna.

Haavisto konstaterar att brexit nu är klappat och klart i Storbritannien. EU-parlamentet och EU:s medlemsländer ska ännu godkänna avtalet, vilket ska ske i februari. Avtalet kommer också att behandlas i riksdagen i januari.

Till de som trodde att brexit skulle minska på byråkratin har Haavisto en hälsning – det kommer inte att ske.

"Nu skapas det vid sidan av EU:s egna förhandlingsmekanismer bland annat ett partnerskapsråd, som sammanträder på kommissionär-minister-nivå. Under den skapas en handelspartnerskommitté, tio specialkommittéer för handelns branscher och åtta specialkommittéer för andra centrala branscher, till exempel flyg, energi, fiske", skriver Haavisto.

Han beklagar sig över det europeiska polissamarbetets framtid inom ramen för Europol. En stor del av Europol-samarbetet har skett genom EU-kanaler. Där ingår bland annat bekämpningen av den internationella organiserade brottsligheten och den internationella terrorismen.

Få följder för försvaret

Följderna för det europeiska försvarssamarbetet är mindre, delvis för att det fortfarande är rätt blygsamt. Därtill är Storbritannien medlem i Nato. Brexit har ingen inverkan på Storbritanniens samarbete med Nato och de EU-länder som också hör till Nato.

"Finlands bilaterala försvarssamarbete med Storbritannien fortsätter. Vi fortsätter också samarbeta i till exempel Joint Expeditionary Force och Northern Group."

Haavisto hoppas att Storbritanniens och EU:s relationer förblir varma trots brexit. Han uppmanar alla att delta i det arbetet.

"I det här arbetet är även medborgarnas, det vetenskapliga samfundets och näringslivets roll betydande."

"Vi är fortfarande del av samma kontinent, Europa, och vi har den europeiska kulturen och de europeiska värderingarna gemensamt."

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning