Haavisto lyfter fram Åland som föredöme

Pekka Haavisto (Gröna) lyfter upp Ålands position som självstyrande del av Finland som en modell som kunde fungera i många krisområden Bild: Niklas Tallqvist

Med den nya regeringen kommer Finland att bedriva en mer aktiv utrikespolitik, säger nyutnämnda utrikesministern Pekka Haavisto.

Läs också: Känner du ministrarna? Här är alla namnen

Hur aktiv ska Finland vara på den utrikespolitiska arenan? De grönas partiordförande Pekka Haavisto som på torsdagen axlade uppgiften som ny utrikesminister säger att man under regeringsförhandlingarna diskuterade frågan utförligt.

– Jag tror att alla fem regeringspartier är eniga om att Finland borde vara mer aktiv i internationella frågor, såsom stabilitet, nedrustning och solidaritet med Afrika, säger Haavisto i samband med den nya regeringens första pressträff på torsdagskvällen.

Han säger att Finland kan göra mycket mer för freden i världen. Han lyfter upp Ålands position som självstyrande del av Finland som en modell som kunde fungera i många krisområden.

– Finland nu har ett bra tillfälle att förstärka sitt engagemang på den globala arenan i och med EU-ordförandeskapet som inleds den 1 juli.

Trots det utökade militära samarbete västerut, med bland annat Sverige, ser inte Haavisto Ryssland som ett aktivt hot mot Finland.

– Ryssland är vår granne och kommer så att förbli, det bör vi påminna oss om. Därför ska vi fortsätta vårt samarbete med dem.

Haavisto säger att ett aktivt samarbete och förstärkta relationer till Ryssland är viktiga med tanke på att minimera risken för överraskningar.

– Vi behöver ha en fortsatt dialog så att vi vet vad som är på gång där och så att de lär känna oss.

Han säger att han som utrikesminister gärna vill satsa speciellt mycket på frågor om klimat och miljö just med Ryssland.

– Vi har så många gemensamma intressen, inte minst då det handlar om miljön i Arktis och i Östersjön. Vi borde skapa ett starkare samarbete kring miljöfrågorna.

Beträffande situationen i östra Ukraina och på Krim säger Haavisto att det är via EU som Finland måste agera.

– Genom EU:s rysslandspolitik har vi en starkare tyngd och kan förhoppningsvis den vägen göra något för att lösa situationen där, säger Haavisto.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning