Haavisto efter Turkiets utspel: "Viktigt att Finlands Natoansökan inte fördröjs"

Pekka Haavisto (Gröna) säger att uttalandet som Recep Tayyip Erdogan kom med i fredags inte speglar de tidigare diskussionerna mellan Turkiet och Finland. Bild: John Macdougall/Lehtikuva-AFP

Utrikesminister Pekka Haavisto deltar i ett Natomöte i Berlin på lördagskvällen. Där träffar han bland annat Turkiets utrikesminister.

Det var på fredag som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kom med ett plötsligt utspel när han sade att det vore ett misstag att låta Sverige och Finland gå med i Nato. Efteråt har den turkiska presidentens rådgivare förtydligat landets ställning i frågan.

Uttalandet har ändå skapat en viss oro för att ansökningsprocessen kan dra ut på tiden, eftersom Natos alla medlemsländer måste godkänna ett nytt land som vill ansluta till alliansen.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) deltar i ett Natomöte i Berlin på lördagskvällen. Innan mötet kommenterar han även de senaste uttalandena från Turkiet.

– Det viktigaste är att Finlands ansökningsprocess till Nato inte fördröjs i onödan, sade Haavisto.

Enligt honom har Finland haft goda diskussioner med Turkiet tidigare, och Erdogans utspel speglar inte de signaler som Finland fått av Turkiet så här långt.

Haavisto är hoppfull om att man ska hitta en lösning tillsammans med Turkiet. En lösning som främjar både ett finskt och ett svenskt Natomedlemskap.

I samband med mötet i Berlin kommer Haavisto att träffa Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglun. Denne beskyller, precis som Erdogan, Sverige och Finland för att stödja den kurdiska gerillarörelsen PKK och den vänsterextrema organisationen DHKP-C.

I sitt uttalande i fredags hävdade Erdogan att det vore ett misstag att släppa in länderna i försvarsalliansen eftersom Sverige och Finland är en fristad för medlemmar ur PKK och DHKP-C.

Som svar på detta säger Haavisto att det är väldigt viktigt för Finland att bekämpa terrorism.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning