Haavisto: Det är bra att HS skapar diskussion

Pekka Haavisto vill skilja på militär underrättelseverksamhet och civil underrättelse. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

De grönas presidentkandidat Pekka Haavisto behandlar den militära underrättelsetjänstens läcka i ett blogginlägg.– Tröskeln till att inskränka pressfriheten ska vara hög, skriver Haavisto.

I ett nytt blogginlägg skriver Pekka Haavisto om Helsingin Sanomats publicering av hemligstämplad information, eller "Tikkakoskigate", som Haavisto väljer att kalla det inträffade.

HS beslut att publicera uppgifterna kritiserades av president Sauli Niinistö, men Haavisto ser positivare på det hela. Haavisto tycker att det är bra att underrättelseverksamhet behandlas i presidentvalet.

– Det finns goda orsaker till att medierna har stora friheter. Det är en central del av den västerländska rättsstatsprincipen, skriver Haavisto.

Haavisto vill akta sig för att inskränka pressfriheten. Han vill starta en diskussion om när en hemligstämpel är befogad.

– Utgångsläget borde vara att information ska vara offentlig om inte det finns goda orsaker till hemligstämpling.

Haavisto skriver också att det är viktigt att skilja på militär underrättelseverksamhet och civil underrättelse. Om man gör det i lagstiftningen kan allmänhetens myndighetstro förbättras, skriver Haavisto.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning