Haatainens Helsingfors är en utåtriktad stad

Borgmästarvalet | Marknadskrafterna har kanske inte fest i Tuula Haatainens (SDP) Helsingfors men hon säger att staden ska uppmuntra till företagande.

Närservice och fungerande kommunikationer. Det är sådant som Tuula Haatainen vill trygga och utveckla i huvudstaden.

– Sedan är det jätteviktigt att helsingforsarna får vara med och fatta beslut om sådant som berör dem. Det här är något som förvaltningen måste bli bättre på, säger hon.

Haatainen har en maratonlöpares tålamod. Det är ingen dålig egenskap nu när stadens organisation genomgår tidernas reform. Antalet ämbetsverk minskar, förvaltningar och sektorer slås ihop.

– Det är en möjlighet.

Borgmästare Tuula Haatainen gör sitt yttersta för att skapa nya arbetstillfällen.

– Helsingfors ska vara en företagarvänlig stad. Det ska inte vara så svårt att starta eget. Vi ska uppmuntra och hjälpa till.

Sammantaget, säger Tuula Haatainen, framstår Helsingfors också internationellt som en kreativ stad med bra utbildningar.

– Men det kommer inte gratis utan kräver hårt arbete. Och jag vill jobba hårt för och i min hemstad.

Vad handlar valet om?

Tuula Haatainen blev invald i Helsingfors stadsfullmäktige 1988, som yngst i sossegruppen. Efter år med ansvarsfulla chefsuppdrag i Helsingfors stadshus, rikspolitiken och i Kommunförbundet vill hon återvända till fullmäktige.

– Där lärde jag mig allt om politik, säger hon.

Haatainen ställer upp i borgmästarvalet för att hon blev tillfrågad.

– Det är ett viktigt arbete, borgmästaren är ansiktet utåt. Jag tycker om att gå ut och tala med folk och det skulle jag också göra som borgmästare.

Liksom de flesta andra politiker med lång erfarenhet av staden har Tuula Haatainen uppfattat klyftan mellan stadsborna och beslutsapparaten. Men inte heller hon är helt på det klara med exakt hur man bäst engagerar stadsborna. En utmaning är att få med även dem som inte är aktiva i boendeföreningar och andra intresseorganisationer.

– Utbudet av digitala tjänster behöver i alla fall utvecklas.

Tuula Haatainen är vid sidan av Jan Vapaavuori (Saml) och Anni Sinnemäki (Gröna) den av kandidaterna i borgmästarvalet som får mest uppmärksamhet i offentligheten. Det sägs att borgmästaren kommer från det partiet som är störst i stadsfullmäktige. Just nu nosar SDP på en tredje plats.

– Vi har ett kommunalval och den nya tjänsten är klart viktig, men fokus borde vara mera på innehållet i kommunalvalet. Vad är det som nya fullmäktige ska bestämma om? Åtminstone bestämmer fullmäktige vem som blir borgmästare.

Väljarstödet ökar?

Socialdemokraternas stjärna är stigande i rikspolitiken men fortfarande dalande i Helsingfors.

– Det är svårt att säga varför det är så. Traditionellt går vårt väljarstöd i Helsingfors upp närmare valdagen så vi får väl se.

Det är också med fördröjning som kommunerna känner av SDP:s oppositionspolitik, tror Haatainen.

– Det handlar om en hållbar tillväxt och särskilt här i Helsingfors om boendekostnader. De är för höga.

Varför gick du med i SDP?

– Min familjebakgrund är inte på något sätt politisk. Jag har alltid varit intresserad av samhället och blev i gymnasiet chockad av alla bilderna om misären i utvecklingsländerna.

Efter skolan sökte Tuula Haatainen till statsvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet.

– Då insåg jag att jag vill påverka utvecklingen. Via Kvinnosaksförbundet Unionen gick vägen småningom till större kretsar i lokalpolitiken. SDP bad mig ställa upp för dem och det gick ju bra – jag blev genast invald i stadsfullmäktige.

Vem: Tuula Haatainen, riksdagsledamot, ex-undervisnings- och social- och hälsovårdsminister, stadsfullmäktig samt tidigare biträdande stadsdirektör i Helsingfors. Ex-vice vd vid Kommunförbundet.

Ålder: 57 år.

Bor: Östra Helsingfors.

Familj: Gift, två barn.

Borgmästare i Helsingfors

I mars 2016 tog Helsingfors stadsfullmäktige ett beslut om att staden från och med juni 2017 ska ha en borgmästare och fyra biträdande borgmästare. De ersätter stadsdirektörerna och biträdande stadsdirektörerna.

Förändringarna har motiverats med demokratiska argument. Borgmästarna väljs utifrån hur stort det politiska stödet är. Deras mandatperiod är fyra år. Stadsdirektörerna har varit tjänstemän med perioder på sju år.

Borgmästaren väljs av stadsfullmäktige i juni.

Kommunalvalet avgörs den 9 april.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning