Haas haveri bäddade för Vettels seger – Räikkönen på pallen

Sebastian Vettel, som startade från den tredje rutan, klarade av att vinna tävlingen efter en hel del flyt. Bild: Jose Jordan/Lehtikuva

Historien upprepar sig: Precis som i fjol startade Lewis Hamilton som etta i Australiens GP – men Sebastian Vettel korsade mållinjen först av alla. Den tyska Ferrariföraren fick segern till skänks på grund av stort slarv av stallet Haas.

Halvvägs in i tävlingen i Melbourne inträffade två sekvenser som avgjorde racet.

Kimi Räikkönen låg tvåa bakom Lewis Hamilton då Ferrari kallade in honom. Mercedes reagerade direkt och kallade in Hamilton på följande varv. Sebastian Vettel fortsatte ute på banan och tog över ledningen.

Några varv senare kallades Haasförarna Kevin Magnussen och Romain Grosjean in för depåstopp – som misslyckades totalt. Mekanikerna slarvade med hjulbytena och båda förarna tvingades otroligt nog avbryta tävlingen kort efter stoppen. Den virtuella säkerhetsbilen användes medan Haasbilarna rullades av banan, vilket betydde att farten ute på banan reglerades.

Mitt i yrseln passade Ferrari på att plocka in Vettel för tyskens enda depåstopp för tävlingen. Vettel klarade av att återvända ut på banan som etta, tack vare säkerhetsbilen. Lewis Hamilton var ursinnig i Mercedes stallradio.

– Vad hände killar, varför sade ni inte att Vettel var i depån? Var det mitt fel?

– Vi trodde vi var säkra, men det inträffade ett fel, svarade stallet.

Det är väldigt svårt att köra om på banan i Melbourne och Vettel lyckades hålla i ledningen fram till mållinjen. Precis som i fjol snuvade Vettel Hamilton på segern.

Kimi Räikkönen fick fajtas för sin pallplats.

Efter att säkerhetsbilen avlägsnat sig drog Vettel och Hamilton upp ett försprång. Räikkönen tappade mark och tvingades slåss om tredjeplatsen med Red Bull-föraren Daniel Ricciardo.

Red Bulls team var övertygat om att Räikkönen skulle göra en miss och ge Ricciardo chansen att attackera – men så blev inte fallet. Ricciardo närmade sig flera gånger, men Räikkönen höll huvudet kallt och körde felfritt. Den finländska Ferrariföraren slutade trea och tog säsongens första pallplats direkt i premiären.

Bottas på poäng

Det var inte bara Haasbilarna som hade problem i tävlingen – fem förare tvingades avbryta racet. Det var goda nyheter för Valtteri Bottas, som tvingades starta från den 15:e rutan efter att ha kraschat sin Mercedes i kvalet. Bottas plockade sju placeringar i tävlingen och åkte i mål på åttonde plats.

Ferrari tar alltså en tidig ledning i kampen mellan de två toppstallen.

1. Sebastian Vettel, Ferrari

2. Lewis Hamilton, Mercedes

3. Kimi Räikkönen, Ferrari

4. Daniel Ricciardo, Red Bull

5. Fernando Alonso, McLaren

6. Max Verstappen, Red Bull

7. Nico Hülkenberg, Renault

8. Valtteri Bottas, Mercedes

9. Stoffel Vandoorne, McLaren

10. Carlos Sainz junior, Renault

11. Sergio Perez, Force India

12. Esteban Ocon, Force India

13. Charles Leclerc, Sauber

14. Lance Stroll, Williams

15. Brendon Hartley, Toro Rosso

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning