Gymnaster i Australien talar ut om sexuella trakasserier och mobbning

Vittnesmålen om övergrepp inom kvinnlig artistisk gymnastik har blivit flera efter dokumentären "Athlete A". Arkivbild. Bild: AP Photo/Matthias Schrader

Tidigare landslagsgymnaster i Australien vittnar om att de blev utsatta för sexuella trakasserier och mobbning under sina karriärer. "Som 17-åring kände jag att det hade varit enklare att avsluta mitt eget liv", skriver Chloe Gilliland på Facebook.

Missförhållanden inom den internationella toppgymnastiken har varit uppmärksammade under flera år. De senaste veckorna har diskussionen tagit ny fart genom Netflixdokumentären "Athlete A" som handlar om sexbrottsskandalen kring den tidigare amerikanska landslagsläkaren Larry Nassar, dömd till livstids fängelse 2018.

Efter att dokumentären publicerades har flera tidigare landslagsgymnaster i Australien trätt fram och berättat om sina erfarenheter, framför allt på sociala medier.

Hånades av tränarna

Bland andra Chloe Gilliland, tidigare Sims, som vid 16 års ålder vann två guld i Samväldesspelen – ett mini-OS för länder från det tidigare brittiska imperiet – i Melbourne 2006.

"När jag förväntades vara på toppen av min karriär hade jag ångest och var en deprimerad tonåring", skriver Gilliland, i dag 29 år, på Facebook.

Hon säger att hon led av ätstörningar, bulimi, och att hennes tränare regelbundet sade att hon vägde för mycket.

"Som 17-åring kände jag att det hade varit enklare att avsluta mitt eget liv än att ge efter för vad de ville att jag skulle vara."

Förbundet ska agera

Mary-Anne Monckton, tvåfaldig silvermedaljör vid Samväldesspelen i Glasgow 2014, vittnar om samma typ av fysiska och mentala missförhållanden.

– Övergreppen måste få ett slut, eller i alla fall bli utkastade från vår idrott, säger 25-åringen, enligt AFP, och fortsätter:

– Precis som många andra har jag upplevt kroppsskam, blivit undanhållen mat, blivit skriken till så att jag börjat gråta. Manipulerad och tvingad till att göra saker jag varken var fysiskt redo för, eller kapabel till, att göra.

Kitty Chiller, det australiska gymnastikförbundets vd sedan 2017, säger att organisationen har nolltolerans mot all form av övergrepp.

"Vi hyllar och applåderar de som har talat ut, deras mod och deras röster. Jag vill att ni ska veta att vi är här för att lyssna. Och vi är här för att agera", skriver hon i ett öppet brev.

Larry Nassar, tidigare amerikanske landslagsläkare i gymnastik, har erkänt brott och dömts till livstidsfängelse. Arkivbild. Bild: Robert Killips/Lansing State Journal via AP, File

Dokumentären "Athlete A" har även fått konsekvenser i Europa. Det brittiska gymnastikförbundet har tillsatt en oberoende utredning kring anklagelser om övergrepp och mobbning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning