Gymnasiet i Grankulla lockar Helsingforsbor

Bild: Karl Vilhjálmsson/HBL-arkiv

I huvudstadsregionen var det svårast att bli antagen till Gymnasiet Grankulla samskola i år, medan Tölö gymnasium jobbar med att etablera sig som ett nytt gymnasium i centrum.

84 sökande antogs av de totalt 484 som sökt till Gymnasiet Grankulla samskola i år. Många fler från centrala Helsingfors har sökt in till Grankulla jämfört med tidigare, vilket glädjer gymnasierektorn Niklas Wahlström. Detta trots att gymnasiet inte har satsat särskilt mycket på marknadsföring.

– Jag tror att vårt goda rykte har lockat elever utifrån. Vi har en god kontakt med elever och vårdnadshavare i vår skola, en bra gemenskap, och vill att eleverna ska känna sig sedda och att de ska trivas.

Wahlström tror även att deras breda kursutbud lockar elever från centrum av Helsingfors.

– Men det är inget självändamål att skapa en elitskola, motiverade och nöjda elever är det viktigaste.

För att komma in till gymnasiet i Grankulla krävdes medeltalet 8,31. Bland de som blivit antagna är medelbetyget 8,94.

– Mitt hjärta blöder för dem som låg strax under medeltalet, jag vill jobba för att skolan ska få rum med ett femtiotal elever till i framtiden.

Bild: Ksf Media

Tölö gymnasium blickar framåt

Tölö gymnasium hade 38 förstahandssökande i år till de 81 platserna som erbjöds på den allmänna linjen.

– Det är lite, men efter att Norsen och Tölö specialiseringsgymnasium slogs samman är vi en helt ny skola, säger Marina Sjöholm, rektor på Tölö gymnasium.

Orsaken till att de har färre ansökande än förut är att den nya skolan ännu inte hunnit etablera sig, enligt Sjöholm.

– Centrumbor kan ha sökt sig utåt antingen för att de inte känner till Tölö gymnasium så bra ännu, eller att de vill ha omväxling.

Det var totalt 600 ansökande till gymnasiets fyra linjer. Medelbetyget bland de antagna till Tölö gymnasiums allmänna linje var 7,92.

– Det kommer bli en fin höst och vi kommer fortsätta jobba på som vi har gjort detta läsår. Vi har en bra skola med duktiga lärare och elever så om några år tror jag att vi är en populär skola, säger Sjöholm.

Fler förstahandsansökningar än platser på Lärkan

Gymnasiet Lärkan hade 9,09 i medeltal bland de 133 antagna, berättar rektor Magnus Westerlund. För att komma in krävdes minst 8,25 i medeltal.

– Vi vill inte stirra oss blinda på medeltalet men är glada över att ha en så ambitiös elevskara.

Lärkan hade fler förstahandsansökningar än platser i år, närmare sagt 178 förstahandsansökningar på 131 platser. Westerlund säger att de förra året hade ett lägre antal förstahandssökande, men att de nu är tillbaka samma nivå som för ungefär tre år sedan.

– Ökningen beror på att det har varit en större årskull i år än förra året, och det kan också ha varit flera som sökte eftersom att vårt godkända medeltal från förra året var lite lägre än vanligt, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning