Gymnasiestudier kostar 2 500 euro

Ossian Jaakkola, Nicolas Peltoniemi, Axel Karell och Henrik Forssén köper mycket begagnade böcker för att spara pengar. Bild: Niklas Tallqvist

Det är dyrt att gå i gymnasiet. Finlands gymnasieförbund har räknat ut att tre år i gymnasiet kostar 2 500 euro. Bland studerande finns en viss oro för att priset kan påverka valet av studier.

De som går i ettan studerar enligt den nya läroplanen och allt studiematerial har förnyats. Det betyder att ettorna inte kan köpa begagnade böcker.

Miranda Ahlbäck, Freja Pontán och Minea Julin som går i ettan i Tölö gymnasium har egna datorer som de skaffat redan i högstadiet. Även om de måste köpa helt nya böcker har två ändå av dem återanvänt en bok.

– Jag tror att kostnaderna i gymnasiet kan påverka folks val. Det finns förstås möjlighet till studiestöd, säger Minea Julin.

Att de dyra studierna påverkar val av studier tro också Ossian Jaakkola som är abiturient.

– Jag tror att det kan påverka beslutet då man väljer var man vill studera, men många väljer gymnasiet med tanke på vidare studier, säger Jaakkola.

Hans kompis Nicolas Peltoniemi har inte hört att någon skulle ha valt bort gymnasiet på grund av att det är dyrt.

– Jag tror att de flesta ser gymnasiet som en investering, säger han.

För dem som går i tvåan och trean i gymnasiet blir kostnaden mindre för de kan köpa begagnade böcker av andra och spara pengar. Var åttonde vecka blir det en ny studieperiod och då ska man köpa böcker. Den dyraste boken kostar cirka 60 euro medan de flesta böcker kostar cirka 20 euro. En begagnad dator kostar några hundra euro. Avgiften per studentskrivning ligger kring 40 euro.

– Man märker inte hur dyrt det är då man inte skaffar allt på en gång, säger Peltoniemi.

Priset måste ner

I siffran som Suomen lukiolaisten liitto räknat ut ingår kursböcker och kursmaterial för cirka 75 kurser samt studentskrivningsavgifter och eventuella sportredskap, material för bildkonstkurser och priset för en laptop som kostar några hundra euro.

– Om man inte bor i studiestaden och måste resa, betala för mat och bostad blir priset något helt annat, säger Elli Luukkainen som är ordförande för förbundet.

Hon hoppas att kostnaderna inte ökar. Nu görs allt mer studiematerial elektroniskt och mervärdesskatten är högre på elektroniskt än på tryckt studiematerial.

– Vi vill få ner priset på det elektroniska studiematerialet. Det kostar nu ungefär lika mycket som det tryckta. Vi hoppas också att man i större utsträckning skulle använda annat material än vad förlagen producerar så att studerande söker innehåll på nätet. Pedagogiken borde rikta in sig på att söka på nätet och lära eleverna varifrån informationen kommer och vilken information man kan lita på, säger Luukkainen.

Gymnasieförbundet har räknat med nya böcker, men många böcker återanvänds.

– Vi anser att utvecklingen borde gå mot att den som arrangerar studierna också ansvarar för studiematerialet så att den studerande inte skulle betala över huvud taget, säger Luukkainen.

Marina Sjöholm, rektor i Tölö gymnasium säger att summan på 2 500 euro håller streck.

– Det är nog ganska dyrt, det är ett krav att alla ska ha sin egen bärbara dator, undervisningen är så digital så den behövs. De flesta kurser har en kursbok, den kan antingen vara digital eller i pappersform. Varje period läser de cirka sju kurser. I många ämnen är det en ny bok till varje kurs. De är tunna men kostar cirka 20 euro per bok, säger Sjöholm.

Hon hoppas att kostnaderna inte påverkar var man vill studera. Det finns också möjlighet till ekonomiskt stöd. Man kan få studiestöd även om man bor hemma, och socialhjälp för att skaffa studiematerial.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03