Gymnasier slipar konsten att filma – vem gör årets bästa video?

Brändö gymnasium deltog i 10 min live år 2018 och gjorde sin sändning som ett nyhetsinslag och sände från Akademens skyltfönster. Bild: Leif Weckström

Nu står åter fyra finlandssvenska gymnasier i startgroparna för att skapa "årets show" Det är dags för det finlandssvenska projektet "10 min live" där skolornas tio minuter långa videosändningar ställs mot varandra och en vinnare ska röstas fram.

De skolor som deltar i år är Karis-Billnäs gymnasium, Helsinge gymnasium, Vasa gymnasium och Sibbo gymnasium. De ska alla fyra producera en tio minuter lång video kring temat "Det svenska språket i Finland".

Spindeln i nätet för skolornas videoproduktioner är Thomas Weckström.

– Eleverna som deltar i 10 min live-produktionerna får i ett nötskal se vad en medieproduktion går ut på och vilka olika roller som finns, säger han om den kombinerade tävlingen och bildningsprojektet.

Skolorna som i år deltar är (fr.v.) Karis-Billnäs gymnasium, Helsinge gymnasium, Vasa gymnasium och Sibbo gymnasium. Bild: Thomas Weckström

Weckström har handgripligen introducerat videoteknik och övningar i direktsändningar i de olika skolorna innan det är dags för eleverna att i arbetsgrupper göra sin egen produktion. Under fyra dagar får eleverna lära sig grunderna i denna form av medieproduktion och sköter sedan själva både sändningen och innehållet.

Ett väldigt givande projekt som gav en inblick i något nytt och annorlunda som en gymnasielev inte annars kanske skulle ha haft chansen att uppleva. (Deltagare i tidigare års 10 min live.)

– Högst två minuter får vara färdigt editerat videomaterial. Men sen står allt på spel och inga omtagningar existerar. Det är saltet i den här tävlingen. Adrenalinet flödar, hjärtat bankar och alla fokuserar på ett gemensamt mål – en direktsändning, berättar Thomas Weckström.

– Sändningen sker på HBL:s sajt, säger Weckström och uppmanar alla att gå in och titta på adressen hbl.fi/10minlive/.

Först ut i årets tävling är Karis Billnäs gymnasium vars sändning kan ses på torsdag, den 4 november kl. 18.00 här på HBL.fi och i appen HBL Nyheter. Därefter följer de andra skolorna varje torsdag under november: Helsinge gymnasium den 12.11 kl. 18, Vasa gymnasium den 18.11 kl. 18 och Sibbo gymnasium den 25.11 kl. 18.

Alla sändningar finns tillgängliga från och med livesändningen till följande söndag kl. 12. Alla bidrag blir synliga igen den 30.11 kl. 12. ​Då har man en vecka på sig att se, dela och gilla sin favorit. Den 7.12 ska årets vinnare vara utsedd.

Projektet, som nu förverkligas för femte året i rad, leds av Weckströms företag Nordpic Production med stöd av Svenska kulturfonden och i samarbete med HBL. Andra samarbetspartner är bland annat yrkeshögskolan Arcada, Unga Teatern och Svenska litteratursällskapet.

10 min live är en engagerande kreativ process som svetsar samman eleverna. Bild: Leif Weckström

Vinnaren utses delvis utifrån hur stort intresse sändningen väckt på nätet och utifrån vilken sändning en jury på fyra personer gillar bäst. I juryn sitter HBL:s nyhetschef Gunilla Celvin, Svenska litteratursällskapets kommunikationschef Marika Mäklin, Unga Teaterns konstnärliga ledare Meri Anna Hulkkonen och lektorn i mediekultur Fred Nordström från yrkeshögskolan Arcada.

I fjolårets videotävling kom tre av bidragen från de svenska språköarna i vårt land: Svenska samskolan i Tammerfors, Kotka svenska samskola och Svenska privatskolan i Uleåborg. Den fjärde deltagaren var Gymnasiet Lärkan i Helsingfors. Segern kammades hem av eleverna i Kotka med ett inslag om den svenska kulturen i Kotka, om stereotypier om finlandssvenskar. De begav sig också ut på stan för att prata med Kotkabor om deras kunskaper om finlandssvenskar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning