Gymnasielever kidnappade i Kamerun

Bild: Lehtikuva-AFP/Reinnier Kaze

Över 80 personer, varav 79 gymnasieelever, har kidnappats i staden Bamenda i västra Kamerun, uppger källor inom regeringen och militären.

– Sökandet efter gisslan har inletts, säger en regeringskälla efter ett krismöte.

Minst 82 personer ska kidnappats från en gymnasieskola i Bamenda. Det rör sig om 79 elever, rektorn, en lärare och en chaufför, enligt källan. En person vid skolan bekräftar kidnappningarna.

Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för någon kidnappning i den engelskspråkiga regionen, där en separatistisk revolt pågår mot president Paul Biyas centralregering.

Enligt separatisterna diskriminerar det franskspråkiga utbildningssystemet engelskspråkiga elever. Revolten tog fart på allvar i fjol sedan regeringen slagit ned fredliga demonstrationer.

De nya kidnappningarna är de allvarligaste sedan oroligheterna inleddes. De inträffar ungefär en månad sedan Paul Biya säkrade sin sjunde mandatperiod och dagen innan han svärs in för perioden.

Många människor har flytt undan oroligheterna i och omkring Bamenda. Separatister har tidigare utfört attacker mot skolor och dödat minst en rektor och stympat en lärare.

Ungefär en femtedel av Kameruns 22 miljoner invånare är engelsktalande. Kamerun, en tidigare tysk koloni, delades av Frankrike och Storbritannien efter första världskriget.

När det som i dag utgör Kamerun blev av med kolonialmakterna i början av 1960-talet blev olika delar fransk- respektive engelsktalande.

Samtidigt började en ilska gro över det som uppfattades som diskriminering av engelsktalande inom främst utbildningsväsendet och de rättsvårdande myndigheterna.

När krav om större självstyre kom från de engelsktalande delarna avfärdades det av president Paul Biya.

Motståndet radikaliserades och två regioner i Kamerun utropade sig den 1 oktober 2017 som en egen republik.

Centralregeringens poliser och soldater har svarat med brutalitet, och även separatisterna har gjort sig skyldiga till dödliga våldsamheter.

Enligt icke-statliga organisationer har minst 400 civila dödats i år, liksom 175 medlemmar i regeringsstyrkorna.

FN uppger att omkring 246 000 människor i den sydvästra regionen har flytt från sina hem och cirka 25 000 har sökt sig till grannlandet Nigeria.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning