Gymnasieelever driver på protester i Thailand

Gymnasieelever gör den regeringskritiska trefingershälsningen under lördagens demonstration i Bangkok, Thailand. Bild: Sakchai Lalit/TT-AP

Tusentals gymnasieelever tågade under lördagen genom Thailands huvudstad Bangkok i ännu en regeringskritisk protest. Elevgruppen bakom demonstrationen vill utöver demokratireformer även se en modernisering av landets utbildningssystem.

Gruppen, som kallar sig Bad Students, är det yngsta skiktet i den breda proteströrelse som skakat Thailand sedan i somras med krav på reformer av grundlagen och premiärministerns avgång.

– Vi är här för att kräva tillbaka den frihet som har berövats oss och för att kräva att man gör om utbildningen, säger en 18-årig gymnasieelev som deltar i demonstrationen.

Kraven på förändringar av utbildningssystemet handlar bland annat om en modernisering av ett system som många elever anser är allt för hierarkiskt och allt för fokuserat på lydnad. Eleverna vill även se ett mer aktivt arbete mot sexuella trakasserier inom skolan.

Lördagens protest är den första att hållas efter premiärminister Prayuth Chan-Ochas uttalande om att polisen kommer att tillåtas använda alla tillgängliga legala sätt för att komma åt de som demonstrerar.

Inför protesten kallades de två gymnasieelever som stod som huvudarrangörer in till förhör, de båda släpptes dock kort därpå.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning