Gymkedja stänger anläggningar i hela Norden

Gymbolaget Sats Elixia stänger alla sina 200 anläggningar i fyra nordiska länder i ett försök att hindra spridningen av det nya coronaviruset. Bild: Aku Häyrynen

Gymkedjan Elixia stänger alla sina salar i två veckor med start på torsdagen på grund av coronautbrottet. – Vi agerar preventivt, säger Finlandschefen Jussi Raita.

Elixia i Finland hör till den nordiska Sats-koncernen som på torsdagen beslutade att stänga sina gym fram till och med den 25 mars.

"Som marknadsledare i Norden är det viktigt för Sats att ta ett utvidgat ansvar för att bidra till folkhälsan", skriver företaget i ett pressmeddelande.

I Finland har Elixia 29 gym. Finlandschefen Jussi Raita förklarar åtgärden med att bolaget vill agera preventivt och ta sitt ansvar.

Det här även om ingen myndighet har krävt att gym ska stänga och det heller inte är sagt att smittorisken är speciellt stor på dem.

– Men vi har dragit våra egna slutsatser, det här är bättre för allas bästa.

Alla medlemskap pausas under den tiden. De finansiella effekterna för företaget på grund av stängningen är ännu inte klara.

Sats-gruppen finns i Norge, Finland, Sverige och Danmark och har 700 000 medlemmar fördelade på 200 gym. Personalen består av 10 000 personer, av dem arbetar 2 000 heltid.

I Finland går kedjan under varumärket Elixia, medan den i Sverige heter Sats. Sats och Elixia slogs ihop 2013.

Enligt Raita är alla i Finland anställda, ingen jobbar på frilansbasis eller via företag vilket är vanligt i branschen.

Gymkedjan är börslistad och kursen rasade med 17 procent då Oslobörsen öppnade på torsdagsmorgonen, enligt nyhetsbyrån TT.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning