Gyllenhammar: SD är fascister

Tidigare Volvochefen Pehr G Gyllenhammar sällar sig inte till den skara i näringslivet som anser att Alliansen bör samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Jag vill absolut förkasta ett sådant förslag. Jag tycker att det är ansvarslöst att överhuvudtaget att ha ett sådant förslag bara för att dom råkar ha en röstandel på, tror jag, 17 någonting procent, i det senaste valet. Och jag tycker att de är fascister, säger Pehr G Gyllenhammar till Sveriges Radio.

Enligt SD:s presschef Henrik Vinge innebär uttalandet att Gyllenhammar har slut på argument.

– P G Gyllenhammar vet mycket väl att vi inte är ett fascistiskt parti. Han har själv varit politiskt aktiv i Folkpartiet och beskriver sig själv som en del av vänsterflygeln i Alliansen, säger Henrik Vinge till SR.

Gyllenhammar är en välkänd svensk näringslivsprofil, mest känd för sin tid på Volvo, där han var vd från 1971 till 1983 och styrelseordförande från 1983 till 1993.

Mellan 2004 och 2007 var han även styrelseordförande i investmentbolaget Kinnevik.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning