Gyllene pris till "Den engelske patienten"

Michael Ondaatjes klassiska roman "Den engelske patienten" mottog på söndagen Man Bookers gyllene jubileumspris. Bild: TT/Dan Hansson

"Den engelske patienten" av Michael Ondaatje har utsetts till den främsta engelskspråkiga roman som sett dagens ljus de senaste 50 åren.

På söndagen tilldelades boken ett specialpris i London av juryn bakom Bookerpriset, som varje år sedan 1969 prisat den bästa engelskspråkiga romanen utgiven under de senaste tolv månaderna.

För att hitta kandidater till engångspriset Golden Man Booker, fick fem jurymedlemmar i uppdrag att välja ut en bok för varje årtionde som priset har delats ut. Därefter fick människor rösta på sin favorit.

Förutom vinnarboken kvalade följande böcker in: Wolf hall av Hilary Mantel, Visa mig din fiende av VS Naipaul, Måntiger av Penelope Lively samt Lincoln i bardo av George Saunders.

Den engelske patieten utkom första gången 1992. Boken filmatiserades 1996 med Ralph Fiennes och Kristin Scott Thomas i huvudrollerna och vann året därpå nio Oscarstatyetter, bland annat för bästa film.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning