Guvernör i USA: Fly orkanen Florence – den är ett monster

En satellitbild visar "Florences" orkanvirvel i Atlanten. Bild: Lehtikuva/AFP/Ho

Uppemot två miljoner invånare har ombetts eller beordrats att lämna North Carolina, South Carolina och Virginia när jätteorkanen Florence närmar sig. Tiotusentals bostäder och företag befaras bli drabbade av översvämningar bara i North Carolina, enligt delstatens guvernör.

– Detta är ett historiskt oväder, som kommer kanske en gång per livstid, varnade North Carolinas guvernör Roy Cooper tidigare i ett videoinlägg på Twitter.

Han konstaterade att Carolinaborna är tuffa typer, som kanske tycker sig vara så vana att de inte behöver evakueras. Men han råder alla berörda att "fly nu" i stället för att stanna kvar och chansa på att de klarar sig igenom ovädret.

– De sätter sina liv på spel, sade Cooper och kallar orkanen "ett monster".

Evakueringar är dock inte så lätta i alla lägen – vägarna i dessa delar av USA präglas även i vanliga fall av mycket tät trafik, och redan på onsdagen rapporterades långa bilköer på en del håll.

Florence – som nu är en kategori 4-orkan – väntas växa i styrka under onsdagskvällen och nå USA:s kust på torsdagskvällen eller tidigt på fredagen, och sedan fortsätta härja i östra USA hela helgen. Men även om ovädret tros minska i styrka under torsdagen betraktas orkanen som "extremt farlig", enligt USA:s orkancenter NHC.

"Totalt förberedda"

Donald Trump har sagt att Florence är en orkan av en kaliber som USA:s ostkust inte sett på decennier. Men han har försäkrat att landet är berett.

– Vi sparar inte in på något, vi är totalt förberedda, vi är så redo som någon någonsin har varit, sade presidenten i Vita huset där medier samlats.

Angående beredskapen kallade Trump också katastrofarbetet på Puerto Rico efter orkanen Maria förra året för "en otrolig framgång".

Men på den punkten var han oenig med det territoriets styrande redan då, och upprördheten tog ny fart.

– Ursäkta sir, men skäms! sade Carmen Yulín Cruz, borgmästare i huvudstaden San Juan, till CNN.

Utan el

"President Trump tycker att förlusten av 3 000 människoliv är en framgång. Kan ni tänka er vad han skulle se som ett misslyckande?", skrev hon på Twitter.

Puerto Ricos elnät var i dåligt skick redan tidigare, men slogs i stort sett ut helt av Maria. På en del håll har energiföretag som Tesla gått in med nya lösningar i form av bland annat solkraft. Men en del hushåll förblev utan el i många månader, fram till helt nyligen, vilket lett till utbredd bitterhet.

Orkanen Andrew var en tropisk cyklon som orsakade enorma skador på Bahamas, i södra Florida och Louisiana 1992. Vindmätarna blåste sönder, så det finns ingen exakt mätning av de högsta vindhastigheterna. Andrew var länge den dyraste naturkatastrof som drabbat USA – fram till Katrina 2005.

Katrina är den tropiska cyklon som orsakat mest förödelse i USA:s historia. Katrina nådde kategori 5, den högsta nivån, den 28 augusti. De höga vindhastigheterna orsakade kraftiga vågor som översvämmade enorma områden. Totalt omkom minst 1 200 människor, främst i New Orleans som översvämmades till 75 procent.

2012 orsakade orkanen Sandy 2012 enorma skador längs USA:s östkust samt på Kuba och Haiti. Bara i New York orsakade Sandy skador till ett värde av 42 miljarder dollar. Sandy dödade minst 59 människor i Karibien och 110 i USA.

Orkansäsongen 2017 var särskilt svår. I augusti slog Harvey slog till mot den amerikanska södern. Mer än 70 människor miste livet och regnmängderna ledde till att vatten- och avloppssystem slogs ut. Månaden efter drog orkanen Irma in över sydligaste Florida med vindar på upp till 60 meter per sekund. 72 människor dog. Kort därefter drabbades Puerto Rico av orkanen Maria, över 3 000 omkom och stora delar av infrastrukturen slogs ut.

Källor: National Hurricane Center (NHC) med flera

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning