Guterres: Pandemin den värsta globala krisen sedan andra världskriget – rika länder måste hjälpa fattigare

FN:s generalsekreterare António Guterres. Bild: Salvatore Di Nolfi/AP-TT

Coronapandemin är den värsta globala krisen sedan andra världskriget, säger FN:s generalsekreterare António Guterres. Han upprepar sina varningar om att pandemin kan orsaka väpnade konflikter och en enorm nedgång i världsekonomin.

– Smittan är en kris som hotar hela världens befolkning och kommer att orsaka en recession som antagligen saknar motstycke i den moderna historien, säger han.

António Guterres vädjar till världens ledare att samarbeta mot coronapandemin innan det är för sent.

– En starkare och mer effektiv insats är bara möjlig om alla går samman i solidaritet och om vi åsidosätter det politiska spelet och förstår att mänsklighetens framtid står på spel, säger han på en presskonferens i New York.

Där presenterades på tisdagen en ny FN-fond, som ska hjälpa u-länder genom pandemin.

Men Guterres ber även i-länderna om att de ska hjälpa fattigare länder. Han varnar för att coronaviruset i framtiden kan återvända från fattigare länder, i synnerhet i Afrika, och då på nytt slå till mot den rika världen.

– Vi är långt ifrån att ha ett globalt räddningspaket för att hjälpa utvecklingsländerna att skapa förhållanden som kan trycka tillbaka smittan och dess dramatiska konsekvenser, varnar han, och pekar på eskalerande arbetslöshet, kollapsen för småföretagande och utsattheten för redan svaga grupper.

– Vi rör oss sakta i rätt riktning, men vi måste öka tempot och vi måste göra mycket mer för att vinna över viruset.

Över 42 000 människor i världen har avlidit till följd av coronaviruset, enligt den senaste uppdateringen från Johns Hopkins University i USA.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning