Två finlandssvenska artister i årets UMK

Alva och Emma är de två finlandssvenska artisterna i årets UMK. Men finlandssvenska låtskrivare står också bakom många av de andra artisterna.

Österbotten är väl representerat i årets UMK (Tävlingen för ny musik). Både Alva och Emma kommer från Österbotten – Alva från Bennäs och Emma från Karleby – och har studerat musik i Jakobstad. Alva är årets yngsta tävlande med sina sexton år. Hon tävlar med låten Arrows och kommer både att dansa och sjunga.

– Låten handlar om känslan av stark vänskap eller nyförälskelse och om ovissheten om hur det kommer att fortsätta, säger Alva, som blev presenterad som en "Mini-Krista" (Krista Siegfrieds) på onsdagens presstillfälle.

– Jag har hört det många gånger och känner igen mig i jämförelsen, jag tror att vi har samma energi, säger hon.

Emma, som numera bor i Stockholm, tävlar med låten Circle of light – en låt vars budskap kan hjälpa henne själv att hålla nerverna i styr under tävlingen.

– Den handlar om att man ska föreställa sig att man är omgiven av en cirkel av ljus när man är rädd eller befinner sig i en situation där man känner sig osäker, berättar hon.

Günther tävlar för Finland

Den största kändisen som tävlar i UMK i år är den svenska eurodance-artisten Günther. Han tävlar tillsammans med artisten D'Sanz, som är Daniel Sanz från Borgå – känd från Voice of Finland.

Trots att Günther kommer från Eurovisionens superland – Sverige – vill han hellre tävla för Finland.

– Finland känns mer fritt, som ett vitt papper där jag kan uttrycka vad jag vill. I Finland tycker man om stora uttryck och jag är stor i mitt uttryck. Jag känner mig inte så svensk, jag passar inte in i deras mall. Jag har mitt eget uttryck som känns mer globalt, säger han.

Günther, som tävlar med låten Love yourself, betonar att han tycker mycket om Finland.

– Jag har många fans här och har varit här många gånger. Om jag vinner här kommer svenskarna att gråta!

De andra tävlandena i UMK är Lauri Yrjölä, Zühlke, My First Band, Club La Persé, Norma John och Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies och Anni Saikku. Saikkus låt är skriven av artisten Mia Kemppainen, känd från elektropop-bandet LCMDF. Kemppainen skrev låten och sökte sedan en artist som skulle passa att framföra den, och valet föll på Saikku.

– Hon är en jätteduktig sångare men har dessutom stor karisma. Det finns många som sjunger bra, men få har allt som krävs för tävlingen, säger Kemppainen, som hellre deltar som låtskrivare än artist i UMK.

– Det viktigaste är att låten framförs bra. Vissa är bara gjorda för den här typen av tävlingar, säger hon.

UMK ordnas den 28 januari och vinnaren representerar Finland i Eurovisionen i Kiev i Ukraina i maj. Programledare för UMK är Krista Siegfrids som representerade Finland i Eurovisionen 2013.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning