Guns N' Roses stillar effektivt nostalgihungern

Frontfigur. Axl Rose har ett bra grepp om Guns N'Roses 2017 som uppträdde i Tavastehus. Bild: Lehtikuva/Kalle Parkkinen

Femtiofemtusen fans tog sig till Kantolaparken i Tavastehus för att skåda ett smått mirakel – ursprungliga Guns N' Roses har återuppstått, åtminstone nästan, då originalmedlemmarna Axl Rose, Slash och Duff McKagan står på scen tillsammans, för första gången sedan nittiotalet.

Rock

Guns N' Roses i Tavastehus 1.7

Med bandets turné, Not in this Lifetime, firar man att det är trettio år sedan Guns N' Roses briljanta debutalbum Appetite for Destruction gavs ut. Och visst är det på gamla meriter precis alla på scen, även förbanden Michael Monroe, delvis står. Monroe öppnar glad och full av energi som vanligt. Han har många låtar i kategorin "bättre än helt okej", men hans set lyfter ännu ett par steg mot slutet med Hanoi Rocks-låtarna Malibu Beach Nightmare och John Fogerty-låten som de har gjort kända, Up Around the Bend. Alla framför scenen sjunger med. Monroe som förband är en fullträff, speciellt eftersom han och Hanoi som känt är en av Guns N' Roses förebilder.

The Darkness låter riktigt bra – till utskänkningsområdet i andra ändan av området. Jag och cirka trettiotusen andra tänkte naivt nog att det går att släcka törsten i pausen, och kanske hinna se en del av britternas set på närmare håll efter det. I stället köar vi i det totalt ogenomträngbara myllret snällt genom hela numret och trivs i kön ännu då huvudaktens förhandsanmälda showtime hunnit passera. Men ljudåtergivningen på hela området är det inget att anmärka på, och vi fick höra alla favoriter från bandets debutskiva som hunnit fylla över tio år.

Guns N' Roses slår dock i gång exakt en timme efter utsatt tid och de flesta som ville hann möjligtvis ta sig närmare scen. Och visst var det värt väntan.

Det är uppenbart att rockfanset 2017 är nostalgihungrigt. Det torde göra branschen smått orolig att så många megakonsterter ordnas för att fira jämna år för olika album och uppsättningar.

I Guns N' Roses fall blir det tydligt att ett par pusselbitar saknats de senaste årtiondena. Men i dag är det så mitt i prick det blir.

Setet börjar med It's so easy och Mr. Brownstone från debutskivan. I Welcome to the Jungle's långa introskrik blir man nästan orolig att någon åder i Axls tinning spricker när scenkameran zoomar in på hans ansikte. Kavalkaden av nästan trettio stycken lysande, för det mesta mycket ambitiösa låtar, visar att det här kanske inte är vilket nostalgiband som helst.

Framför allt är publiken här för att höra Slash, gitarrguden, och Duff McKagan, basisten som håller det hela ihop, spela bandets klassiska låtar. Så som vi har väntat! De saknade pusselbitarna är på plats.

Så som tidigare i turnén drar bandet Soundgardens Black Hole Sun, en uppenbar eloge till nyligen avlidne Chris Cornell utan att någon ens behöver nämna det på scen. Och Whole Lotta Rosie har Axl Rose dragit med i setet från sina utsvävningar med AC/DC. Bandet dras inte heller för att lira utanför sina sing-alonglåtar, så som långa låten Coma.

En definitiv höjdpunkt är ändå när Rose drar i snöret till tågsirenerna som finns monterade på scenen. Night Train drar i gång och man kan tidvis känna att alla på scen och i publiken plötslig är sjutton år igen. Slash drar på som aldrig förr, strängar på gitarren går av, men det ger bara en extra krydda på gitarrsolona. Den här låten har, märkligt nog, inte blivit gammal på trettio år.

Kvällen avrundas med bland annat några ballader (Patience med akustiska gitarrer som från Sverigebåtens trubadurhörna är kanske det enda vi kunde ha klarat oss utan), och till sist, självklart, Paradise City med fyrverkerier.

Jag hade väntat mig se Michae Monroe gästa scenen (han har gjort det förr med Slash), men det händer inte. Men en liten bugning till Finland ger Duff ändå, som under halva setet springer i en fan-skjorta av bandet Smack, ett annat finsk tidigt åttiotalsband som gjort intryck på Guns N' Roses. Smacks gitarrist, Rane Raitsikka, som förresten stod en bit i från scenen i publiken, måste väl ha lett som en sol.

Det återstår att se hur länge Guns N' Roses nostalgitripp, turnén som kan ta dem ett par var runt jorden, varar, men kvällen i Tavastehusnatten var speciell för många.

Julius Uusikylä Journalist

It's so Easy

Mr. Brownstone

Chinese Democracy

Welcome to the Jungle

Double Talkin' Jive

Better

Estranged

Live 'n' Let Die

Rocket Queen

You Could Be Mine

New Rose

This I Love

Civil War

Yesterdays

Coma

Godfather-tema

Sweet Child of Mine

Outta Get me

Wish You Were Here

Mellanspel: Layla

November Rain

Black Hole Sun

Knocking on Heaven's Door

Night Train

Don't Cry

Whole Lotta Rosie

Patience

The Seeker

Paradise City

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning