Gummibanden i Kuortane bakom Narvis succé

Teemu Narvi kämpar om medalj i dagens spjutfinal. Bild: Jussi Nukari

För ett och ett halvt år sedan flyttade spjutkastaren Teemu Narvi från hemmastaden Kankaanpääs bekanta gymnasium till idrottsgymnasiet i Kuortane där han tränat under spjutgurun Petteri Piironens vakande öga.– Träningsmiljön är perfekt, säger Narvi som i dag slåss om medalj i JVM-finalen.

18-åriga Teemu Narvi hade inga problem som helst att ta sig till final i U20-VM i Tammerfors. Hans första kast hade räckt till en finalplats med Narvi tog den säkra vägen och kastade rejält över kvalgränsen i den andra omgången.

Resultatet 73,52 är karriärens nästlängsta båge – Narvis personbästa är än så länge 75,15 från spjutkarnevalen i Pihtipudas. Bjässen från Kankaanpää är en stark medaljkandidat i dagens final efter formbeskedet i morgonkvalet.

– I finalen är målet att förbättra mitt rekord. Vi får se hur långt det sedan räcker, säger Narvi lugnt.

Som bekant är finländarna ett stolt spjutkastarfolk med långa traditioner men under de senaste åren har de erfarna kastarna Antti Ruuskanen, Ari Mannio och senast Tero Pitkämäki lidit av skador. Nu riktas många blickar mot den yngre generationen med Oliver Helander som den nyaste spjutspetsen. Förväntningarna inför dagens final är också skyhöga. Men Narvi stressar inte – och viftar också bort allt snack om att blåvit spjutkastning mår dåligt.

– Nä, inte känner jag någon press. Media skriver vad de skriver. Jag gör det som jag gör bäst: kastar spjut.

– Läget i Finland är helt bra. Oliver (Helander) är ännu ung, han är bara tre år äldre än jag. Han har kastat bra och har många, många år kvar på toppen. Antti (Ruuskanen) gör en bra comeback efter sina skador och det finns en jättestor potential på juniorsidan. Vi har en bra framtid framför oss, säger Narvi.

Kuortane "perfekt"

Narvi vet vad han talar om. För ett och ett halvt år sedan flyttade han från hemmastadens gymnasium till idrottsgymnasiet i Kuortane där hans träning utvecklats med stormsteg. Han tränar med en handfull unga spjutkastare och handleds av en tränare av verklig världsklass: Petteri Piironen.

– Den största ändringen är att träningsförhållandena är perfekta. Petteri är grymt sakkunnig. Det var ett bra beslut att byta till Kuortane.

Narvis förra säsong spolierades på grund av ryggproblem som var en orsak varför jättebågarna lät vänta på sig till den här sommaren. Skadehistorian har tagits i beaktande i träningen.

– Träningen har blivit väldigt mångsidig och annorlunda. Vi jobbar mycket med gummiband i styrketräningen och också i hopp- och rörlighetsträningen. Styrkenivån har utvecklats mycket.

Bakgrund i boboll

Talangen Narvi började storsatsa på spjutkastning efter att han vann FM-guld för 14-åringar.

– Då tänkte jag att det här kunde man satsa på. Hittills har det varit ett bra beslut.

Narvi har också en stark hockey- och bobollsbakgrund. Genom bobollen märkte han att han har en exceptionell kastarm.

– I Kankaanpää är det omöjligt att undvika att spela boboll. Där märkte jag att kastandet känns naturligt. Min pappa har också kastat spjut och han började träna mig. Därifrån började det hela.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning