Gulligt och harmlöst påskäventyr

MYSTERIUM. Kossan Mupont och snigeln Slim ska hjälpa hamstern Gunnar och hönan Chikolina leta rätt på Chikolinas försvunna ägg i Harriet Abrahamssons och Annika Sandelins hörspel för barn.Bild: Sebastian Dahlström/Yle

Harriet Abrahamssons och Annika Sandelins Det förlorade ägget är varm och välgjord barnunderhållning som även blinkar till vuxenlyssnaren.

Radioteatern: Det förlorade ägget Ysänds i Yle Vega påskdagen söndag 16.4 kl. 18.03 och söndag 23.4 kl. 6.03. Även på Arenan och Barnens Arena i ett år (både uppdelad i fem avsnitt och som helhet).

"Jag är med ägg!" Hönan Chikolinas (Åsa Wallenius) längtan efter ett ägg att ruva på är mer mänsklig än djurisk, ja den har de existentiella och identitetsformande dimensionerna som i vår kultur kopplas till reproduktion. Igenkännbar är också hennes kompis, hamstern Gunnars (Kristofer Möller) nyktra uppmaning att tänka på något annat än ägg ibland – ett ägg för att inte tala om en pipande kyckling skulle kräva oändligt med uppmärksamhet av Chikolina.

Det blir flera sådana småhumoristiska blinkningar till de vuxna lyssnarna i hörspelet Det förlorade ägget som annars främst riktar sig till de yngsta i familjen.

Dramatikern Harriet Abrahamssons och barnboksförfattaren Annika Sandelins pjäs har skrivits inom ramen för projektet Ung Dramatik som med Kulturfondens finansiering ska skapa gemensamma plattformer där barn och scenkonstnärer kan mötas.

Enligt Radioteaterns pressutskick har elever vid Degerö lågstadium också bidragit med idéer till Det förlorade ägget. Eleverna ska bland annat ha hjälpt till med både intrig och gestalter.

När hönan Chikolina som i början glatt sig åt sitt ägg till sin stora förskräckelse bara en kort stund senare blir av med det, kommer de tassiga detektiverna, kossan Mupont (Hellen Willberg) och snigeln Slim (Frank Skog) till undsättning. Duon sätter i gång med att lösa mysteriet, och jakten på det förlorade ägget bjuder på både mystiska ledtrådar och förhör med diverse färgstarka personligheter.

Tonen är snäll och figurer som adelsmannen tillika "tuppskruttet" von Kuckel med alla sina hönsfruar hos frissan, lockar till många leenden i Riko Eklundhs sympatiska gestaltning.

Den stora behållningen är det lediga, väloljade språket och de roliga verserna och språkvitsarna (till exempel Nyhetsflugan Kakkarazzi).

Kaniner, höns och ägg är förutsägbara ingredienser i ett påskdrama och inte kan man precis kalla Det förlorade ägget för en nydanande produktion. Men det är heller inget fel med lite mer gammaldags barnunderhållning, dessutom varm och välgjord sådan.

Det förlorade ägget, i regi av Camilla Thelestam, sänds i sin helhet i Yle Vega i dag och som kortare avsnitt i Buu-radion. Under stilla veckan publiceras avsnitten på Barnens Arena.

Isabella Rothberg Teaterredaktör

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00