Gulldén inför VM-starten: "Man var alltid orolig"

Landslagets Bella Gulldén och Linus Persson med sonen Lias. Bild: Anders Bjurö/TT

Med sonen Lias, fyra månader, på plats i Japan går svenska stjärnan Isabelle Gulldén in i handbolls-VM i ett lyckorus. Under EM i fjol tvingades hon dölja sin graviditet och brottades med helt andra känslor.

Den rutinerade svenska mittnian är på väg in i sitt 14:e internationella mästerskap.

VM i japanska Kumamoto går dock inte att jämföra med något annat mästerskap som Isabelle "Bella" Gulldén har upplevt. I början av juli blev hon och sambon Linus Persson föräldrar till sonen Lias.

– Det är det absolut bästa man kan uppleva, säger Gulldén.

För drygt ett år sedan fick hon hålla tillbaka glädjekänslorna över att vara gravid. Då fick den svenska spelmotorn ständigt frågor om sin skadade fot inför och under EM i Nantes.

Få visste då om att Gulldén var gravid i åttonde veckan när mästerskapet drog i gång. Hon berättade det endast för landslagets psykolog, läkare och sjukgymnast.

"Påfrestande"

– Det var jobbigt att behöva dölja det och det var jobbigt att behöva tänka på allt med maten. Jag var trött, kunde inte få behandling som jag ville. Jag hade ju egentligen inte berättat något för "Sigge" (förbundskaptenen Henrik Signell) och de andra heller, så det var också påfrestande att försöka vara som vanligt, säger Gulldén.

De mångåriga landslagskamraterna Jamina Roberts och Nathalie Hagman, som även var hennes rumskamrat, insåg dock tidigt att allt inte var som vanligt.

– De visste om det. På det sättet var det skönt. Att man hade någon att berätta det för och kunna prata med det om, så man inte behövde vara helt ensam om det.

Några månader efter EM berättade Gulldén även på sin blogg om att hon under mästerskapet hade en konstant oro över att förlora barnet.

– Även om man vet att ingenting kan hända är man alltid orolig varje dag. Man kunde tänka: "oj, där fick jag ett knä i magen". Så man var alltid orolig, säger hon till TT.

Förlänger karriären?

Efter en höst med hård träning gjorde Gulldén comeback i klubblaget Brest i slutet av oktober. Inför lördagens VM-premiär mot Kongo-Kinshasa har det blivit varierat med speltid i sex klubblagsmatcher och genrepet mot Norge i onsdags i Fukouka.

– Det var jobbigare än jag hade trott att komma tillbaka, men jag har verkligen kunnat fokusera på träning och kunnat träna hårt.

TT: Många elitidrottande kvinnor har sagt att en graviditet kan förlänga karriären eftersom man under tiden får möjlighet till återhämtning och vila. Hur ser du på det?

– Jag har alltid sagt att så länge min kropp är bra och jag tycker att det är kul, så kommer jag att fortsätta. Det är ingen skillnad nu efter (graviditeten). Det kan ha förlängt min karriär, men det kan också vara så att jag om ett år känner att det inte är värt någonting. Att det bara är Lias som är rolig. Det får vi se helt enkelt.

"Ett av kraven"

Pappa Linus och Lias är på plats i Japan och kommer att bo på spelarhotellet – fast i ett separat rum.

– När det är såpass lång tid och såpass långt bort var det ett av kraven att de skulle få följa med. Han är ju så liten fortfarande, bara fyra månader. Jag hade inte kunnat åka annars.

– Matchdagarna kommer ju vara samma uppladdning som vanligt, men på vilodagarna får man lite tid med honom. Det kommer ju att bli fantastiskt att få vara med Lias då.

Handbolls-VM för damer avgörs i japanska Kumamoto, 30 november–15 december.

Mästerskapet inleds med ett gruppspel, där de 24 nationerna är uppdelade i fyra grupper om sex lag.

De tre främsta går vidare till mellanrundan och där grupp A och B slås ihop respektive grupp C och D. Lagen som går vidare tar med sig poäng från inbördes möten.

Lag 1–2 i respektive grupp i mellanrundan går till semifinal.

Grupp A:

Nederländerna, Norge, Serbien, Slovenien, Angola, Kuba.

Grupp B:

Frankrike, Danmark, Tyskland, Sydkorea, Brasilien, Australien.

Grupp C:

Rumänien, Ungern, Montenegro, Spanien, Senegal, Kazakstan.

Grupp D:

Ryssland, Sverige, Japan, Kina, Argentina, Kongo-Kinshasa.

Semifinalerna avgörs den 13 december. Final och bronsmatch spelas den 15 december.

Född: 29 juni 1989.

Familj: Sambon Linus och sonen Lias.

Smeknamn: "Bella".

Position: Mittnia.

Klubb: Brest (2018–).

Moderklubb: Sävehof (–2011).

Övriga klubbar: Viborg (2011–2015), Bukarest (2015–2018).

A-landskamper/mål: 202/786.

Meriter i urval: tog EM-silver 2010 och EM-brons 2014. Vann Champions League 2016 och tre raka ligatitlar med Bukarest 2016–2018. Vann den danska ligan och dåvarande europeiska cupvinnarcupen 2014 med Viborg. Fyra SM-guld med Sävehof 2007, 2009, 2010, 2011. Vann skytteligan i Champions League säsongen 2015–2016 och i EM 2014. Har utsetts till årets spelare i Sverige fyra gånger.

Tidigare mästerskap: OS 2008, 2012, 2016, VM 2009, 2011, 2015, 2017, EM 2008, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning