Gulldén hatar coronaviruset som gav henne tid att vila

Isabelle "Bella" Gulldén är tillbaka i handbollslandslaget och har planer på att fortsätta att spela klubbhandboll ute i Europa efter att kontraktet med franska Brest går ut våren 2021. Bild: Johan Nilsson/TT

Handbollsstjärnan Isabelle Gulldén hade planer på att vända hem till Sverige nästa år. Coronapandemin fick Frankrikeproffset på andra tankar – nu siktar hon på att vara kvar ute i Europa.

I början av mars berättade Isabelle "Bella" Gulldén att hon funderade på att flytta hem till Sverige när kontraktet med franska Brest går ut våren 2021.

– Det handlar väl om vem som kan lägga upp den bästa helhetsbilden för familjen. Jag har kontakt med några klubbar, sade hon till TT då.

Knappt sju månader senare har hon och maken Linus Persson tänkt om.

– Efter allt som har hänt och coronan kom så känner jag att jag har mer att ge. Jag hoppas väl kunna få något kontrakt någonstans, men var vet jag inte, säger Gulldén, som förra sommaren blev mamma till sonen Lias.

"Öppen för det mesta" TT: Var vill du helst spela?

– Jag är väldigt öppen för det mesta. Det är jag och Linus som får ta ett bra beslut för oss och Lias.

Ända sedan hösten 2018 har Gulldén till och från dragits med en krånglande fot, men under säsongsstarten i Frankrike har foten mått "ganska bra".

– Jag hatar coronaviruset, men pausen och möjligheten att träna upp sig och vila var välbehövlig, säger Gulldén.

Nu är hon tillbaka även i landslaget. Samlingen i Skåne – där Sverige möter Polen i två landskamper – är Gulldéns första sedan VM i japanska Kumamoto i december i fjol och den första med nye förbundskaptenen Tomas Axnér, som tog över efter Henrik Signell i somras.

– Formen känns bra. Jag har gjort tre ligamatcher och tre matcher i Champions League med Brest, säger mittnian.

TT: Hur bra är formen jämfört med tidigare år?

– Kanske inte som året då jag vann Champions League (2015-16 med Bukarest), men den är hyfsat där ändå. Det är lite annorlunda i Brest. Jag har inte samma roll som jag hade i varken Bukarest eller här i landslaget.

Bra med OS-flytt TT: För egen del – var det bra att OS i Tokyo flyttades fram till 2021?

– Ska man tänka egoistiskt, så ja. Jag hade inte spelat mycket (under våren). Jag spelade inte så mycket innan VM heller och det var ju svårare. Man tränade extra, men man fick inte så mycket speltid och det behöver man ju inför ett mästerskap.

TT: Nu väntar EM i december och sedan OS i Tokyo 2021 förutsatt att landslaget kvalar in, men hur långt framåt ser du vad gäller mästerskap?

– Dag för dag, mästerskap för mästerskap. Jag har alltid sagt att så länge jag tycker att det är kul och jag håller, och har en nivå till det. För jag vill ju kunna vara med och bidra, säger 31-åringen, som har gjort 14 internationella mästerskap i blågult.

Född: 29 juni 1989.

Familj: maken Linus Persson och sonen Lias, 1 år.

Klubb: Brest Bretagne, Frankrike.

Position: Mittnia.

Tidigare klubbar: Sävehof till och med våren 2011, Viborg 2011–15, CSM Bukarest 2015–18, Brest Bretagne sedan sommaren 2018.

Landskamper/mål: 214/826.

Mästerskap: Har spelat 14 VM, EM eller OS. Debut i OS 2008.

Senaste mästerskap: VM-sjua 2019.

Främsta meriter: EM-silver 2010, EM-brons 2014, VM-fyra 2017. Champions League-mästare med Bukarest 2016.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning