Guldvek – när namnet spelar stor roll

Eva (Lisa Teige) och Jonas (Marlon Langeland) i tv-serien Skam som tar Norden med storm. Bild: Nrk

God fortsättning på 2017 önskar Så in i Norden med en trendspaning som handlar om bilar, namn, Skam-hype och Finland 100 år inte att förglömma.

Skam – förbjudet för målgruppen

Noora, Vilde, Isak, Eva, Sana. Norden verkar älska karaktärerna – och intrigen – i den norska tv-serien Skam.

Om några veckor ordnas en Skam-fest i Stockholm. Men där tv-seriens primära målgrupp är 15–16-åringar så är festen förbjuden för just dem. 18 år ska man vara om man köper biljett i förväg, 20 år gäller för köp vid dörren.

Tillräckligt många festsugna finns ändå. För som HBL tidigare har berättat tittar allt från tonåringar till pensionärer på Skam.

Ida Holmen som arrangerar festen har redan nu tvingats flytta den till en större lokal. Hon är från Norge men jobbar på en PR-byrå i Stockholm.

– Tanken var en fest för vänner och vänners vänner. Men jag insåg snabbt att det skulle bli större än så, vilket inte är så konstigt egentligen med tanke på hypen kring serien, säger hon till Stockholm Direkt.

Känn ingen press, men …

"Den största trenden 2017 är att må bra och att vara lugn och slitstark."

Det skriver Göteborgs-Posten på sin förstasida. Så in i Norden tackar för upplysningen.

Eva (Lisa Teige) och Jonas (Marlon Langeland) i tv-serien Skam som tar Norden med storm. Bild: Nrk

Villa, vovve och – Volkswagen

372 300 personbilar såldes i Sverige i fjol. Det är nytt rekord, visar Bil Swedens siffror. Ökningen är 7,3 procent från fjolåret.

Exceptionellt är också att Volvo inte är det mest sålda bilmärket. I stället är Volkswagen Golf, en fyra år gammal modell, populärast.

Ut med Svensson – in med Sjömålen

Hon hette Dahl, han Larsson. Nu heter de Larsdal. Trenden att bilda helt nya namn är stor i Sverige. Enligt Sveriges Radio har ansökningarna om helt nya efternamn mer än fördubblats på tjugo år.

Sjömålen, Drakpil, Guldvek och Rosenhvit är exempel på namn som registrerades i fjol.

Johanna och Tony Larsdal skapade sitt namn när de gifte sig. Det gjorde också Anna Rockenstierna, tidigare Gustafsson, och hennes man. De tyckte att det namnet passade eftersom de driver en nöjeskrog ihop.

Men också utan giftermål tar svenskar nytt namn. Andersson och Svensson är inte så inne.

– Vi märker att man är väldigt benägen att ha ett unikt efternamn, som särskiljer en från mängden. Man vill stärka sin identitet, säger Stina Lilja, pressansvarig på Patent- och registreringsverket till Sveriges radio.

Verket har till och med skapat en efternamnsgenerator för den som vill ha hjälp. Observera ändå att reglerna för namnbyte är mer liberala i Sverige än i Finland.

Rikets snillen

"Det står nu klart att den finländska nyårs- och festkommittén suttit vid stora Alvar Aalto-bord, käkat rotfruktslådor och druckit blaskigt kaffe i månader för att planera starten på feståret. Man har rimligen kallat in rikets snillen; han från Nokia, Angry Birdsgänget och de ansvariga för discogolvet på Viking Mariella."

Markus Thunberg i svenska Café om hur firandet av Finland 100 år inleddes i Helsingfors på nyårsaftonen.

Sommarvärme vid nyår

18,1 grader på december månads sista dag. Och nej, minustecknet har inte glömts bort. Nästan tjugo grader varmt var det i Sunndalsøra i västra Norge den 30 december enligt nyhetsbyrån NTB.

Anna Svartström Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning