Guldstatyett till Alexander Skarsgård: "Det största i min karriär"

Alexander Skarsgård tar emot sin första Golden Globe, detta för sin biroll i miniserien Big little lies. Bild: MIKE NELSON

Svenska skådespelaren Alexander Skarsgård fick en Golden Globe för sin insats i miniserien Big little lies, men filmskaparen Ruben Östlund blev lottlös på galan.

Alexander Skarsgård vann för bästa manliga biroll i tv-serie-kategorin. Det är i miniserien Big little lies som Skarsgård spelar en aggressiv man i ett destruktivt förhållande.

– Jag står här i natt för att jag har haft privilegiet att arbeta med en grupp ofattbart begåvade kvinnor, sa Skarsgård från scen.

Han riktade särskilt sitt tack till Nicole Kidman, hans motspelare i den rosade miniserien. Kidman blev, precis som Skarsgård, också prisad för sin insats. Det var hennes fjärde Golden Globe.

– Jag älskar dig, sa Skarsgård direkt till Kidman. Tack för att du har varit med och gjort det här till den största upplevelsen i min karriär.

Laura Dern, Nicole Kidman, Zoe Kravitz, Reese Witherspoon och Shailene Woodley från serien Big little lies. Bild: EPA/MIKE NELSON

Skarsgård fick priset i konkurrens med David Harbour, Alfred Molina, Christian Slater och David Thewlis.

Det är hans första Golden Globe och han är den första svensk att vinna det prestigefyllda priset på över tre decennier.

Klädde sig i svart

Filmgalan, som arrangeras av Hollywood Foreign Press Association, delar ut pris för insatser inom både film och tv. Galan leddes i år av komikern Seth Meyers och mycket av försnacket kom att handla om de skandaler kring sexuella övergrepp som blivit kända det senaste året.

Elizabeth Moss fick en statyett för sin insats i The handmaid's tale. Bild: Lehtikuva/AFP/Kevin Winter

Många stjärnor, inte minst de kvinnliga, valde att klä sig i helsvart för att markera mot kränkningarna och för att signalera att det nu måste slut med sexuella övergrepp i filmindustrin.

– Folk är nu medvetna om maktförskjutningen som har lett till övergrepp inom vår bransch. Det finns överallt, säger Meryl Streep, enligt nyhetsbyrån AFP.

The Crown-skådespelarna Claire Foy och Matt Smith. Bild: EPA/MIKE NELSON

Skämtade om Weinstein

Seth Meyers valde att krydda sitt värdskap med ett par skämt om de skandaler som rullats upp bland annat kring den tidigare så inflytelserike filmskaparen Harvey Weinstein, som de senaste månaderna anklagats för rader övergrepp av kända filmstjärnor.

– Nu är det 2018. Marijuana är äntligen tillåtet och sexuella ofredanden är inte det. Det kommer bli ett bra år, sa Meyers.

Förutom Skarsgård var även den svenska regissören Ruben Östlund nominerad för sin film The Square. Den kritikerrosade filmen, som tidigare i år vann Guldpalmen i Cannes, föll dock inte den Hollywoodbaserade juryn i smaken. Vann gjorde i stället den tyska filmen Aus dem nichts.

Dramakomedi vinnare

Sam Rockwell fick en statyett för bästa manliga biroll i Three billboards otside Ebbing, Missouri. Bild: Lehtikuva/AFP/Frederic J. Brown

Av de priser som delades ut gick flest till Three billboards outside Ebbing, Missouri. Filmen, som är en mörk dramakomedi om en havererad polisutredning och en hämndlysten mamma, fick fyra priser – bästa film, bästa regi, bästa kvinnliga huvudroll (Frances McDormand) och bästa manliga biroll (Sam Rockwell).

Förhandsfavoriten The Shape of Water, som nominerats till sju priser – flest av alla – fick klara sig med blott två.

Av de prisade tv-serierna blev Big little lies vinnaren. Förutom Skarsgård och Kidman fick serien två ytterligare priser – för bästa miniserie och bästa kvinnliga biroll (Laura Dern).

Bästa dramaserie blev The handmaid's tale.

Skådespelaren Laura Marano på röda mattan i natt. Bild: EPA/MIKE NELSON

Skådespelaren Susan Kelechi Watson kom i en svartglittrande byxdress. Bild: EPA/MIKE NELSON

Den skotska skådespelaren Ewan McGregor. Bild: Lehtikuva/AFP/Valerie Macon

Den irländska skådespelaren Caitriona Balfe är mest känd som Claire Fraser i serien Outlander. Bild: EPA/MIKE NELSON

Mike Wheeler i serien Stranger Things heter egentligen Finn Wolfhard, och han är 15 år gammal. Bild: EPA/MIKE NELSON

Susan Sarandon på Golden Globe-galan. Bild: Lehtikuva/AFP/Valerie Macon

Den tyska modellen Barbara Meier. Bild: EPA/MIKE NELSON

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning