Guldet nära för Växjö

Den här gången spräckte Skellefteå sin nolla framåt och var i ledning.Men Växjö vände till seger med 4–1 och nu är den unga SHL-klubben bara en seger från sitt andra SM-guld.

Skellefteåseger i den tredje finalen hade inneburit nyfunnen spänning i form av 1–2 i matcher. Men då gällde det för västerbottningarna att börja göra mål på Viktor Andrén i Växjökassen. "Viktor den andre", som spelat så bra att OS-målvakten Viktor Fasth fick ta plats i båset i sin comeback efter skada, höll sin nolla intakt även efter sju spelade perioder av den här finalserien. Skellefteå åkte skridskor bättre än Växjö och spelade sig till flera möjligheter i powerplay men Andrén och hans försvar höll emot.

Lång videogranskning

Efter första paus ökade Växjö takten och snart hittade pucken in i mål. Men efter en lång videogranskning kom domarna fram till att Andrew Calof hade haft klubban aningen för högt uppe när han träffade pucken.

Första målet i matchen dröjde i stället till slutet av den andra perioden och det var Skellefteå som gjorde det genom Oscar Möller. Växjös svar lät inte vänta på sig och det kom dessutom i dubbel upplaga. Först kvitterade Oliver Bohm och lite senare avslutade Elias Pettersson ett snyggt passningsspel i anfallszon med att sätta 2–1 till Växjö.

– Vi har snackat mycket om att vinna kamperna framför kassen, sade Elias Pettersson till C More om det mål som var långt ifrån hans snyggaste men definitivt ett av de viktigaste så här långt.

Calofs sköna revansch

Avgörandet kom knappt halvvägs in i den tredje perioden. Efter en snabb omställning kom Växjös Andrew Calof fri mot målvakten Joni Ortio och tog revansch efter sitt bortdömda mål tidigare. Elias Pettersson gjorde sedan sitt andra mål för kvällen då han kämpade in 4–1 i tomt Skellefteåmål.

Skellefteå får ladda om för att, till att börja med, försöka boka in ännu ett Växjöbesök genom att vinna söndagens match på hemmaplan. Det är ett måste om inte Växjö ska säkra guldet redan då.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning