”Guldet glimmar så fint i solskenet”

President Sauli Niinistö och skidkungen Iivo Niskanen trivdes i varandras sällskap. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

OS-medaljörerna fick ett kungligt mottagande på hemmaplan. President Sauli Niinistö sken som solen samtidigt som Iivo Niskanens glittrande guldmedalj stal blickarna.

Det var inget snack om vilka idrottare som var i blickfånget efter att OS-lagets buss stannat vid en av terminalerna vid Helsingfors-Vanda flygplats. Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski gick i första led och möttes av applåder.

Niskanen skakade hand med president Sauli Niinistö, kramade om ett dagisbarn som ingick i välkomstkommittén och gav en high five till en barnträdgårdslärare.

Niskanen och Niinistö verkade vara bästa vänner, de skämtade, skrattade och poserade tillsammans. Efter en stund tog Niskanen av sig guldmedaljen och lät Niinistö väga den i sin hand – men tog rätt snabbt tillbaka den. Snart får mästaren på 50 kilometer lägga in en ny medalj i det redan välfyllda prisskåpet.

– Den här medaljen väger ungefär 600 gram, det är mer än mitt VM-guld. Det känns som om jag åstadkommit någonting. Guldet glimmar så fint i solskenet, säger Niskanen.

Vid 26 års ålder har Niskanen redan vunnit det mesta som går att vinna som längdåkare. OS-guldet är hans andra, det första tog han i Sotji för fyra år sedan. Sedan dess har han också hunnit bli världsmästare på 15 kilometer klassiskt.

– Jag trodde aldrig att jag skulle nå så här stora framgångar så här snabbt, säger Niskanen.

En ovanligt liten halvpluton

Då Niinistö tog till orda hyllade han först Niskanens insats och vände sig sedan till Pärmäkoski, som tog hälften av Finlands medaljer i Pyeongchang.

– I armén lärde jag mig termen halvpluton, men ingen sade till mig att en sådan kan bestå av bara en person.

Pärmäkoskis OS kulminerade i söndags, då hon tog silver på 30 kilometer klassiskt. Hon kopplade ett starkt grepp om medaljen efter att österrikiskan Teresa Stadlober åkt fel.

–  Då Stadlober åkte fel skulle jag ha följt efter, som en av Pavlovs hundar. Det krävdes snabbt tänkande för att hänga med, sade Niinistö.

Efter presidentens tal överräckte OS-idrottarna en pläd som de stickat till presidentens nyfödda son.

– Den ska förhoppningsvis värma en blivande idrottare, sade Niinistö.

"Ni påverkar oss alla"

Niinistö var inte den enda som hyllade OS-idrottarna. Europa-, kultur- och idrottsministerSampo Tero samt Timo Ritakallio och Mika Kojonkoski från Finlands olympiska kommitté försökte trumfa varandra och menade alla att de finländska insatserna varit förträffliga.

– Ett guld är stort för hela landet. Det var fint att se Finlands flagga vaja i vinden och höra Vårt land under OS-avslutningen, sade Terho.

– Ni kan alla vara stolta över er själva. Ni har uppnått en status som bara en bråkdel gör, sade lagledaren Kojonkoski till idrottarna.

Då Niinistö avslutade sitt tal lyfte han fram vilken effekt OS har haft på finländarna. Presidenten berättade att han åkt skidor i Esbo i söndags.

– Det verkade finnas tusentals människor i spåren och jag såg många barnfamiljer. Då jag tjuvlyssnade på vad åkarna talade om så hörde jag Iivos och Kristas namn nämnas ganska många gånger. Ni påverkar oss alla.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning