Guld i sikte? Nu vågar Ilves prata om en sensationell dubbel: "Njuter av den vinnarinstinkten"

Ilves gör all fysisk träning med boll. Nu är tekniken på en så hög nivå att spelarnas fysik också blir bättre. När Jarkko Wiss tog över 2016 räckte tekniken inte till. Foto: Mats Ahlnäs/SPT Bild:

Unga spelare och begränsade resurser stör inte Jarkko Wiss. Nu pratar han om betydelsen av cuptiteln, Ilves nya mål och sin mjuka sida som tränare. – Jag försöker att hantera och respektera spelarna som människor.

Vad betyder mest? Pokaler och titlar eller den stadiga och ständiga utvecklingen? Får man välja både och?

– Jag har hatat att förlora sedan jag var liten, säger Jarkko Wiss och ler.

Fotbollsligans nya serieupplägg med färre matcher har gett lagen mer tid för träning. "Spelarna är bättre återhämtade och redo för varje match", säger Jarkko Wiss. Foto: Mats Ahlnäs/SPT Bild:

Trots det vill Ilves-tränaren gärna vara både en vinnare och en utvecklare. På sätt och vis är det naturligt. De hänger ju ihop. Utan utvecklingen kommer sällan pokalerna. Utan pokalerna finns det risk att utvecklingshungern mattas av på sikt.

Det har gått några veckor sedan cupfinalen i Mariehamn. Ordningsvakternas hantering av bortasupportrarna dominerade rubrikerna, men för Ilves handlade det om något helt annat när laget vann cupen. En 29 år lång titeltorka var över.

– Klubben har inte funnits på fotbollskartan på allvar och det har varit många tunga nyheter om fotbollen i Tammerfors. Cuptiteln är väldigt viktig för klubben. Som tränare kände jag stor glädje för spelarnas skull. Många vann en titel för första gången och jag njöt av att se dem njuta. Jag gav spelarna chansen att fira.

I mitten av juni tog Ilves hem cupen efter finalsegern mot IFK Mariehamn. Foto: Jonas Edvik/Lehtikuva Bild: Jonas Edvik/Lehtikuva

"Finns ingen storfavorit"

Ilves hade satt en Europaplats som målsättning inför säsongen. Det är en lättnad att ha bockat av målet redan nu, medger Wiss.

– Vi kan planera nästa säsong mycket modigare. Vilka spelare vill vi behålla? Vilka skulle vi vilja ta in?

– Men de här spelarna är inte nöjda. De har lanserat ett nytt mål. De vill ta hem ligan.

Den nya målsättningen är konkret och fullt realistisk. När den här texten skrivs har Ilves förlorat en enda match under hela 2019 och leder serien.

– I lagidrott är det inte bara soliga dagar. Dagen före VPS-matchen som vi spelade nyligen tränade vi riktigt dåligt. Jag påminde spelarna om vad de själva hade pratat om ett par dagar tidigare. Förändringen till matchdagen var otrolig. När jag träffade spelarna märkte jag att de var tillbaka på banan igen.

Förra hösten pekade allt mot att Lauri Ala-Myllymäki skulle flytta utomlands. Efter en fin vårsäsong lär han snart röra på sig, men han vill inte spekulera om det. Foto: Mats Ahlnäs/SPT Bild:

– Vi kan prata med fina ord, men i slutändan leder jag människor. Jag märker att spelarnas självförtroende har vuxit. De förstår verkligen att vi har ett bra lag.

Känner även du att det här är en bra chans för Ilves att vinna ligatiteln?

– Så är det – och vi vågar också prata öppet om det. Grunden i vårt spel är på en så hög nivå att titeln är en möjlighet.

– Serien är väldigt jämn och det finns ingen storfavorit. HJK är inte så överlägset. Deras utländska spelare har inte varit så suveräna som tidigare år.

Utmärkt miljö för unga

Fotboll är en prestationsbransch. Om Ilves skulle lyckas ta en inhemsk dubbel vore det en anmärkningsvärd insats.

Finländsk fotboll badar verkligen inte i pengar, men Ilves boxas ändå utanför sin viktklass. Wiss konstaterar att han har fått vänja sig vid att det är läget.

Han har placerat Ilves på övre halvan – en tredjeplats och två femteplatser – under sina tre första säsonger. I en jämförelse av ligalagens spelarbudgetar har Ilves alltid hållit till på undre halvan.

Lauri Ala-Myllymäki är Ilves bäste målskytt i år. Han har gjort mer än en tredjedel av lagets fullträffar. Foto: Mats Ahlnäs/SPT Bild:

– Det är ett rent faktum att vi ofta hittar en spelare och sedan märker att vi inte har en chans att ta in honom. Vi söker efter spelare med en spetsegenskap. Sedan är vi beredda att utveckla dem.

– Vi vet att andra lag är bättre på pappret, men vi sitter inte här och upprepar det för oss själva.

Klubben har tvingats söka efter guldkorn i reahyllan och fyllt på med egna talanger. Succéspelaren Lauri Ala-Myllymäki, som har spelat ligafotboll i Ilves sedan han var sjutton år, säger att Ilves är en utmärkt miljö för unga.

– Man får inget gratis, men alla har en ärlig chans. Åldern spelar ingen roll. Det är tillåtet att göra misstag och det är speciellt viktigt för unga. Jarkko är väldigt rak i sin kommunikation. Ingen behöver fundera på vad tränaren tänker.

Hur beskriver du honom som tränare?

– Ärlig, krävande och smart. Nivån på träningarna är alltid hög.

Betonar ärlighet

När Ilves börjar träna i solskenet skruvar spelarna upp volymen. Efter en ordentlig uppvärmning följer en intensiv och rätt avancerad spelövning.

– Titta och hör på spelarna. Det är det här jag pratade om. De vill verkligen vinna. Oavsett om det handlar om en träning eller en ligamatch, säger Wiss.

Under en kort paus tittar han snabbt på en skärm där spelarnas puls kontrolleras i realtid. Han ger några snabba direktiv på sin skotskinspirerade engelska. Sedan fortsätter övningen. Det är högljutt och tempostarkt, men även avslappnat.

– Jag är mest nöjd med hur mycket spelarna vill. De vill lära sig saker snabbt. Debattkulturen i Tammerfors är kanske inte känd för att vi sitter ner och pratar, men när vi har taktikgenomgångar vågar spelarna fråga och ibland ha en annan åsikt.

Wiss tycker att det är viktigt. Grundpelaren i hans ledarskap är ärlighet och medmänsklighet.

– När jag spelade i England hade jag en tränare som inte pratade med mig på flera månader. Då tappar man också fokus snabbt som spelare. I England är spelarna bara produkter. Det är en helt annan kultur.

Enligt tränaren Jarkko Wiss är lagbygget en av nycklarna till Ilves starka säsong. Med ett par undantag var truppen spikad i januari. Foto: Mats Ahlnäs/SPT Bild:

– Som tur är det inte riktigt möjligt i ett land som Finland. Jag försöker att hantera och respektera spelarna som människor. Jag hälsar och försöker titta på någon spelmässig detalj med varenda en varje dag.

Den mjuka sidan av ledarskapet lärde han sig under tiden i Moss. Tränaren Knut Torbjørn Eggen hanterade spelarna med värme.

– Som utländsk spelare möttes jag av en tränare som bjöd in mig på middag och tog sig tid att fråga om allt är bra. Han kämpade med sin psykiska hälsa och hans liv slutade sorgligt, men jag respekterar honom mycket.

"Jag är den jag är"

Jarkko Wiss har fyllt 47 år och är på väg mot sin resultatmässigt bästa säsong som tränare. Han är lika hungrig som spelarna på att utvecklas och lära sig nya saker.

Han är troligen fotbollsligans mest pragmatiska tränare och justerar ofta taktiken utifrån motståndarens styrkor och svagheter, men han är också den som öppnar dörren för juniorer. Dessutom leder han seriens mest svårslagna lag.

– Jag är den jag är. Det intresserar mig inte vad andra tänker. För mig är det här jobbet och det här laget det viktiga.

Vad är det som du har lärt dig mest om under åren i Ilves?

– Betydelsen av signalerna jag sänder utan att säga något. Om jag är trött, tyst och skakar på huvudet, märker jag hur snabbt det sätter sig hos spelarna. Jag måste vara noggrann med mina miner och mitt kroppsspråk.

Baba Mensah missade hela förra säsongen på grund av en knäskada. I år har ghananen kommit tillbaka och varit en viktig pjäs i det vattentäta försvaret. Foto: Mats Ahlnäs/SPT Bild:

– Jag har suttit i det där omklädningsrummet själv som spelare. Jag förstår vad som händer där.

Vilka utmaningar ger det att ha så många unga spelare?

– Jag måste se till att de får speltid. Att sitta på bänken och i bussen ger inte mycket. Jag räknar spelminuter och tittar på spelscheman. Jag skickar hellre en spelare till division 2 än att han sitter på bänken hos oss.

Ilves har samarbete med division 1-laget Haka och sitt andralag i division 2.

– Jag måste fundera på den balansen och kunna ge spelarna en förklaring. Ingen av våra spelare har börjat gnälla. De jobbar ännu mer för att få spela.

När är du nöjd som tränare?

– Efter matcherna där spelarna har gjort det som vi kräver – oavsett resultat. Att vi genomför matchplanen räcker för mig.

Enligt spelarna har Jarkko Wiss alltid planerat träningarna väl och det finns en tydlig poäng med alla övningar. Foto: Mats Ahlnäs/SPT Bild:

Hur många gånger har du varit nöjd i år?

– En gång har jag varit besviken. När vi föll mot KuPS gjorde vi inte det som vi hade kommit överens om.

– Men i det stora hela är våra ramar starka. Processen har pågått sedan jag tog över 2016. Vår spelstil sitter i ryggraden och i den är viljan att vinna påtaglig. Jag njuter av den vinnarinstinkten.

Fyllde 47 år i april.

Född och bosatt i Tammerfors.

Har varit tränare för ligalaget Ilves sedan 2016. Hittills har det blivit en tredjeplats och två femteplatser. Ledde Ilves till brons 2017 – klubbens första ligamedalj på 32 år.

I mitten av juni tog Ilves hem cuptiteln efter finalsegern mot IFK Mariehamn. Det var klubbens första pokal på 29 år.

Under spelarkarriären representerade Wiss TPV, Jaro, HJK, Molde, Lillestrøm, Moss, Stockport County, Hibernian och Tampere United. Hösten 2007 lade han av.

Som spelare vann Wiss två FM-guld och en cuptitel med Tampere United.

I landslaget spelade Wiss fyrtiofem matcher och gjorde tre mål.

Inför den här säsongen infördes ett nytt serieupplägg i fotbollsligan. Just nu pågår grundserien. Där möter alla lag varandra två gånger (hemma och borta).

Lagen tar med sig poängen de har samlat i grundserien till slutserien. De sex första lagen går vidare till den övre slutserien. De sex sista lagen spelar i den nedre slutserien. I båda serierna möter lagen varandra en gång.

Efter drygt halva grundserien har tabellen delats upp i två skikt. Det är bara några poäng mellan de sex första lagen – Ilves, HJK, FC Honka, KuPS, FC Inter och SJK.

På nedre halvan är det tajt mellan IFK Mariehamn, HIFK, FC Lahti och RoPS. De lagen har fortfarande häng på en plats i den övre slutserien. I botten av tabellen sladdar VPS och KPV.

De sista matcherna i grundserien spelas den 1 september. Slutserierna startar den 15 september.

Ilves 13 8 4 1 18-7 28

KuPS 15 7 5 3 25-19 26

HJK 16 6 7 3 18-16 25

FC Inter 15 7 3 5 27-19 24

FC Honka 14 7 3 4 20-16 24

SJK 14 5 5 4 13-14 20

IFK M 13 5 3 5 20-16 18

HIFK 13 3 6 4 10-11 15

FC Lahti 14 3 6 5 13-18 15

RoPS 15 4 3 8 10-17 15

KPV 14 2 4 8 11-25 10

VPS 14 0 7 7 12-19 7

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning