"Guld-Curre" hyllar det finländska bragdlaget – hade velat vara med på guldfesten: "Går kalla kårar längs ryggen"

Marko Anttila på flygfältet i Bratislava på väg hem mot Finland. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Finlands guldlag hyllas från alla håll. Lejonens historiska mästartränare Curt Lindström kommer ihåg folkfesten för 24 år sedan. "Den uppskattningen är värd mer än vilka pengar som helst", säger Lindström.

Ett VM-guld i ishockey är enormt i Finland. Tusentals finländare samlades på gatorna i Helsingfors för att fira Lejonens bragd efter finalsegern mot Kanada.

På måndag landar laget i Helsingfors – och då blir det en ännu mer påtaglig guldyra i stan. Över 100 000 människor lär samlas för att hylla laget.

Curt Lindström, som ledde Finland till det första VM-guldet 1995, kommer ihåg festen.

– Det är ett minne för livet. Det är så stort när man får hyllas på det sättet. Det går kalla kårar längs ryggen när jag tänker på det. Den uppskattningen är värd mer än vilka pengar som helst. Jag kan bara gratulera laget och hela Finland, säger han till SPT.

78-åringen bor i Stockholm, men hade gärna kommit på ett snabbesök till Finland.

– Det hade varit kul att vara med. Folk är så engagerade. 1995 sade polisen till mig att det var 170 000 på gatorna i centrala Helsingfors. Intresset för hockey är så stort i Finland.

"Värdiga mästare"

"Guld-Curre" var på plats i Slovakien och såg kvartsfinalen mellan Finland och Sverige.

– Jag är ju svensk, men jag var inte ledsen för att Finland vann. Jag hade känslor åt båda hållen och var jätteglad. Finland vann rättvist.

Lindström har sett Lejonens matcher och är riktigt imponerad.

– I Sverige pratade man om tjugoen NHL-spelare. Flera av dem var knappt bekanta för mig. Finlands spelare visade en otrolig moral. De är värdiga mästare.

– Guldet är en stor eloge till ishockeyn i Finland. Utvecklingen och utbildningen är långt framme. Ungdomsverksamheten är lysande.

Jukka Jalonen gjorde det igen. Han ledde Lejonen till VM-guld i Bratislava. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Lindström lyfter också på hatten för tränaren Jukka Jalonen.

– Han är värd framgången. Han har varit engagerad i båset och jobbat med spelarna. Kanadas och Sveriges tränare stod bara och tuggade tuggummi.

Ny generation med vinnare

Lindström vill inte jämföra sig själv och Jalonen. Hockeyprofilen Kaj Kunnas säger också att det är knepigt att jämföra olika epoker.

– Jukka är åtminstone störst meritmässigt.

– Precis som när han ledde Finland till guld 2011 var det inte lätt. Då var man illa ute i gruppspelet, men höjde sig när det gällde. Samma sak skedde nu och det kommer nog från att Jalonen säger att han älskar sina spelare. Det kan inte finnas något skönare för spelare än att höra att tränaren litar på dig.

Kunnas har följt turneringen från soffan. Finlands hockeysensation påminde än en gång om hur oförutsägbar sport kan vara.

– På ett sätt är det "Miracle on Ice 2.0", men ändå inte. Det här var ett genomtänkt lagbygge. Killarna kände för varandra och laget var större än jaget.

– Om St. Louis Blues tar hem Stanley Cup har vi tre "nobody"-lag som har plockat hem allt i HPK, Lejonen och St. Louis.

Samtidigt tycker Kunnas att Finlands guld följer en logisk linje. Efter generationer som hade svårt att vinna de viktiga matcherna har de unga spelarna vant sig vid framgång.

– Laine, Rantanen, Aho, Teräväinen – och Kaapo Kakko. Killen är arton år och har tagit tre VM-guld på ett år. Kakko funderar inte på vilka Finland möter. Han är en vinnare.

Kaapo Kakko har tagit guld i U18-VM, junior-VM och herr-VM under det senaste året. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Liknar damernas VM-resa

Damlejonens förbundskapten Pasi Mustonen pratar sig varm om sin tränarkollega Jukka Jalonen. Han ser tydliga likheter mellan herrlaget som skrällde och damlaget som skrev historia i hemma-VM i april.

– Det fanns inga världsstjärnor i det här laget. Alla ville exakt samma sak och då svetsas gruppen samman. Då kan stora saker hända.

– Jag känner igen processen från vår resa. Det fanns en oerhörd styrka i gruppen. De valde kanske inte de bästa spelarna, utan de bästa människorna. Sedan överraskade de gång på gång.

Mustonen och Jalonen är kollegor på förbundet. De är dessutom vänner sedan studietiden.

– För många år sedan tog han över ett jobb som jag hade. Jag hade äran att rekommendera honom. Han förtjänar verkligen de här framgångarna. Han är en otroligt fin person.

Damlejonens förbundskapten Pasi Mustonen hyllar sin kollega Jukka Jalonen. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

"Blev en jackpott i år"

Jalonen har lett Finland till tre VM-finaler – två i herr-VM och en i junior-VM. Varje gång har det blivit guld.

– Jukka är en av de absolut bästa tränarna i den här sporten. Resultaten talar för sig själv. När Finland går långt är han ofta där, säger Mustonen.

– Han börjar bli en legendar. Många har hockeykunskap, men han är skicklig på att jobba med människor.

Söndagens finalseger var slutpunkten på ett makalöst landslagsår: guld i VM och JVM och ett historiskt silver i damernas VM.

– Finländsk ishockey står starkt. I år blev det en jackpott. Kommande år blir det eventuellt inte lika många framgångar samtidigt, men jag är helt övertygad om att det fortsätter. Finländsk ishockey jobbar hårt och på så sätt är det här logiskt.

Många jämför Lejonens guld med USA:s OS-skräll 1980. Håller du med?

–  Det är inte långt borta. När Sovjetunionen var som bäst var skillnaden ännu större. Spelarna i Lejonens lag är riktigt bra. De är nära de välbetalda NHL-miljonärerna.

Läs också:

Kommentar: Dags att sluta vara avundsjuk på Sverige

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning