Guggenheimplanen går vidare

Vinnande förslaget i arkitekttävlingen som avgjordes sommaren 2015. Bild: 1-Bildbeställning

Förslaget att bygga ett Guggenheimmuseum i södra Hamnen i Helsingfors har inte begravts. Det är tvärtom.

Vem betalar och hur fördelas kostnaderna? Den stora G-frågan kan få ett svar på torsdagsförmiddagen då det är pressinformation i stadshuset. Det är en överraskning för politiker som HBL talat med. De flesta kommenterar först efter att de sett det nya förslaget.

Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen som ansvarar för bildning är förtegen.

– Välkommen till stadshuset i morgon, då berättar vi mera, sade hon i stadshuset på onsdagskvällen.

Viljanen offentliggör äntligen stadens egen utredning av för- och nackdelarna med museet. Bland andra Thomas Wallgren (SDP) som är ordförande i konstmuseets direktion har kritiserat stadshuset för hemlighetsmakeri.

Wallgren är på utlandsresa och kommenterar kort:

– Det här är väldigt illa skött.

Många andra säger att de hört rykten om att något är i görningen igen.

– Viljanen har berättat för stadsstyrelsen att man arbetar vidare med en plan, säger Marcus Rantala (SFP).

Privata pengar

Bankiren Ari Lahti som är G-falangens frontfigur förväntas berätta om finanserna. Av allt att döma är ekonomin nu i skick eftersom nya projektplanen diskuteras i stadsstyrelsen redan på måndag. Tidigare har bland annat hotell- och restaurangbranschen, flygbolaget Finnair och Finlands näringsliv EK berättat att de är med och betalar för Guggenheim i Helsingfors. Kanske flera har anslutit och målet att samla ihop 30 miljoner euro har nåtts?

Av de stora partierna är SDP mest kritiska till Guggenheimbygget som i vissa kretsar lanserats som huvudstadens nya fyr, ljuset i mörkret. Ritva Viljanen som styrt utvecklingsarbetet i stadshuset har en bakgrund i SDP.

I offentligheten har det varit tyst kring Guggenheimmuseet sedan regeringen i början på september meddelade att staten inte är med och betalar. På onsdagseftermiddagen reagerade statsminister Juha Sipilä på stadshusets inbjudan till dagens Guggenheimpresentation (C) med en tweet, "förslaget att bygga Guggenheimmuseet utan statens stöd är välkommet."

Enbart byggandet i södra Hamnen beräknas kosta runt 130 miljoner euro. Intäkterna kommer främst via turister och staden räknar med plus i marginalen. Näringspolitik, alltså.

Mera läsning: Jörn Donner skrev om Guggenheim-projektet i HBL 27.1.2016.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning