Gubbtuber sprider julglädje på distans – hur gör du?

Julgubben är ett viktigt inslag vid mångas julfirande. Gubbtuber bjuder på en digital hälsning för alla och envar. Bild: Gubbtuber

Årets julfirande väntas leda till en hel del kreativa lösningar. En av dem bjuder Gubbtuber på.

Att julen blir annorlunda i år har knappast undgått någon och många har tvingats till kreativa och finurliga lösningar för att kunna träffa släkt och vänner.

Bland dem finns Helsingforsbon Patrik som länge satt och funderade på hur man bäst sprider julglädje utan att egentligen få träffa någon.

– Julgubben brukar ju höra till många finlandssvenskars firande, och jag vet att det brukar vara svårt att hitta en finlandssvensk gubbe. Men i dessa tider kändes det inte som att man kan gå runt, så frun kom på att vi kan vara julgubbe på distans.

Det här var startskottet för profilen Gubbtuber, som förmedlar julhälsningar via Youtube.

– Jag tror att många familjer kommer att vara uppkopplade på julafton, via både Whatsappsamtal, tv-skärmar och onlinemöten. Därför vill vi också bjuda på en digital julhälsning till alla.

Via Gubbtuber kan man även beställa personliga hälsningar, där Gubbtuber talar direkt till barnen om hobbyer, skolgång eller något annat man kommit överens om på förhand.

– Vi ställer också upp på onlinemöten, men man kan ju aldrig lita på tekniken, speciellt inte om alla sitter uppkopplade på julafton, så vi har också filmat in hälsningar färdigt.

***

Hur firar du julen i år? Vi tar gärna emot tips på ett annorlunda julfirande, både i form av text och bild! Mejla i så fall till laura.klingberg@hbl.fi eller johanna.haggblom@hbl.fi .

***

Idén till Gubbtuber föddes på sommaren då Patrik och hans fru främst kommunicerade med sina kompisar via video. Sedan fick gubben ett eget liv och då profilen lades upp på sociala medier var det genast en finsk familj i Sverige som nappade på.

– Det kändes ju lite lustigt, men de menade att eftersom julgubben kommer från Finland så måste hälsningarna också komma härifrån, säger Patrik och skrattar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning